Terug

Volg Hart van Nederland

Hekel aan kou? Deze positieve effecten heeft het op onze gezondheid

Milieu en Gezondheid

12 dec 2022, 16:01

Het is ijskoud buiten. De temperaturen liggen overdag rond het vriespunt en 's nachts dalen de temperaturen nog verder onder nul. Met de huidige gasprijzen zetten we ook onze verwarming een standje lager, waardoor het soms bibberen is geblazen. Toch is er ook goed nieuws, want de kou heeft mogelijk positieve effecten op onze gezondheid.

Volgens thermofysioloog Boris Kingma zijn er onderzoeken die wijzen op positieve effecten van kortdurende milde kou op onze gezondheid. "Bijvoorbeeld, elke dag een uur wat milde kou ervaren laat je spieren makkelijker suiker uit het bloed opnemen. Dat kan gunstig zijn voor diabetespatiënten," vertelt hij maandag aan Hart van Nederland.

Immuunsysteem en mentale weerbaarheid

Er zijn volgens Kingma ook aanwijzingen dat het af en toe koud hebben goed kan zijn voor het immuunsysteem en de mentale weerbaarheid, maar hier zijn nog vervolgstudies voor nodig. "Een grote studie onder meer dan 150.000 deelnemers laat zien dat mensen die zich meer blootstellen aan temperatuurvariatie, minder gezondheidsklachten hebben. Dat betekent dus zowel warmte als kou", legt Kingma uit. "De gezondheidsvoordelen van langdurige voortdurende blootstelling aan kou zijn bij mij niet bekend."

Negatieve gevolgen op de gezondheid

Kou kan ook negatieve gevolgen hebben op onze gezondheid. Vooral voor mensen met hartproblemen. Het kan er namelijk voor zorgen dat onze bloedvaten samenknijpen. "Het vernauwen van de de bloedvaten zorgt voor meer weerstand om het bloed rond te pompen. Ook is het afgekoelde bloed wat stroperig. Dat maakt het voor het hart zwaarder om het bloed rond te pompen." Mensen met hartproblemen kunnen kou daarom beter vermijden.

Het is je misschien al wel opgevallen dat zodra het kouder wordt er ook meer mensen ziek worden. Volgens thermofysioloog Hein Daanen heeft dat niet direct iets met de lage temperaturen te maken, maar wel met het feit dat mensen in de herfst en winter meer binnen en dichter op elkaar zitten. Hierdoor kunnen bacteriën en virussen zich makkelijker verspreiden.

Heb je nou echt een hekel aan kou? Dan kun je je lichaam aan milde kou laten wennen door je er aan bloot te stellen. Dit heet habituatie en gaat in drie fases:

  1. Na ongeveer 3 dagen ervaar je de kou als minder erg.

  2. Na ongeveer 5 dagen zal je minder rillen.

  3. Na ongeveer 10 dagen is de hele respons van je lichaam minder, waardoor er ook meer bloed naar de handen gaat en je warmere handen krijgt. Dit kost je meer warmte van je hele lichaam, maar je kunt wel weer beter dingen doen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.