Terug

Volg Hart van Nederland

Griep-epidemie gooit roet in het kerstdiner: 'Mijn moeder zou komen eten'

Milieu en Gezondheid

25 dec 2022, 21:33

Nu er na twee jaar deze kerst eens geen maatregelen zijn vanwege corona, is het een griep-epidemie die het familiediner verstoort. Als je op sociale media kijkt, lijkt het net of de ene helft van het land in bed blijft liggen, terwijl de andere helft met overvolle koelkast zit. Zo ook bij Martijn en Heather uit het Zuid-Hollandse Voorschoten.

"Mijn vriendin en ik liggen op de deze eerste kerstdag ziek op de bank", vertelt Martijn Zonneveld aan Hart van Nederland. "Mijn moeder zou komen vandaag, maar alles valt in het water. We zouden gaan gourmetten. Ik zou vandaag eigenlijk alle boodschappen doen." Moeders staat er dus alleen voor deze kerst.

Scheelt wel geld

De vriendin van Martijn, Heather Missen, kreeg het gisteren zo benauwd dat ze bijna in het ziekenhuis terecht kwam. "Mijn vriendin is echt heel erg ziek. Gisteren moest zelfs de ambulance komen omdat ze geen lucht meer kreeg. Gelukkig gaat het nu iets beter met haar."

Hij baalt enorm dat het kerstdiner niet doorgaat bij zijn moeder. "Ik heb er enorm naar uitgekeken, maar elk nadeel heeft zijn voordeel: Ik hoefde geen boodschappen meer te doen en scheelt weer geld!"

Op Twitter regent het berichten waarin mensen delen hoe hun kerst verloopt. "Ben ik nu dus gevloerd door dat klotevirus, keelpijn, hoofdpijn, kapotmoe, maar ook last van flanken, en voel me beroerd. Hoop dat ik de dagen beetje door kom", schrijft iemand.

Epidemie

Het RIVM meldde eerder deze week al dat er officieel sprake is van een griep-epidemie. Als meer dan 58 op de 100.000 mensen zich bij de huisartsen melden met griepachtige klachten en meer dan 10 procent van hen het griepvirus heeft, spreken we van een epidemie. Waarschijnlijk zijn er veel meer mensen met griepklachten want de meesten kruipen thuis onder een deken zonder zich te melden bij de huisarts.

Naast griep gaan ook allerlei andere luchtwegvirussen rond. Nog vaker dan griep treffen laboratoria het humaan metapneumovirus aan, dat ongeveer dezelfde klachten kan veroorzaken. Ook in ernst kan dit virus erg variëren: net als griep kan het blijven bij een hoestje en koorts, maar mensen kunnen er ook longontsteking door krijgen.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.