Terug

Volg Hart van Nederland

Erectiepasta mogelijk gevaarlijk: NVWA legt verkoop stil

Erectiepasta mogelijk gevaarlijk: NVWA legt verkoop stil

Milieu en Gezondheid

6 apr 2022, 10:41

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de verkoop van een erectiestimulerende kruidenpasta stilgelegd. Verkopers boden het spul, Epimedyumlu Macun genaamd, onder meer aan via Bol.com en Marktplaats. Die websites hebben de aanbieders inmiddels in opdracht van de toezichthouder verwijderd.

Uit laboratoriumonderzoek is gebleken dat de kruidenpasta met honing hoge doses van de stof sidenafil bevat. Dat is een werkzame stof in erectiemiddelen. In een dosis van twee theelepels van de pasta zat ongeveer evenveel sildenafil als in een erectiepil. Het middel mag alleen worden voorgeschreven door artsen. Het mag niet in voedingsmiddelen zitten.

Foto van de verpakking (tekst gaat hieronder verder)

Erectiemiddel

Erectiemiddel

Hartklachten, diarree en wazig zicht

Het risico bestaat dat gebruikers te veel van het middel binnenkrijgen, wat de kans vergroot op bijwerkingen als hartklachten, diarree en een wazig zicht. Het advies van de NVWA aan consumenten is dan ook om het middel niet te gebruiken. Het onderzoek werd begonnen naar aanleiding van een waarschuwing uit Duitsland. Vier verkopers van Turkse levensmiddelen die Epimedyumlu Macun in hun assortiment bleken te hebben, moeten de voorraad laten vernietigen.

Buitenlandse webshops

Het is niet uitgesloten dat het spul buiten het zicht van de NVWA op nog meer plaatsen wordt verkocht. In buitenlandse webshops is het nog verkrijgbaar. De NVWA kan daar niet tegen optreden, omdat het alleen toezicht houdt in Nederland.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.