Terug

Volg Hart van Nederland

Erasmus MC ontwikkelt AI-model dat risico op huidkanker voorspelt: 'Kan bewustwording creëren'

Milieu en Gezondheid

3 juni 2024, 22:45

Hoopvol nieuws uit Rotterdam: het Erasmus MC heeft een AI-model gecreëerd dat op basis van een foto van het gezicht kan peilen of iemand risico loopt op huidkanker. Het onderzoekt loopt nog, maar dermatoloog Marlies Wakkee stelt dat het beter werkt dan de wijze waarop artsen nu dit risico voorspellen.

Dit is wereldwijd het eerste onderzoek dat met kunstmatige intelligentie huidkanker kan inschatten op basis van een foto van het gezicht. De onderzoekers hopen hiermee in de toekomst te zorgen voor meer bewustwording en oplettendheid bij Nederlanders. Dit is ook hard nodig. Het aantal huidkankergevallen in Nederland stijgt.

Wil jij Hart van Nederland op het startscherm van je telefoon?

Ben jij fan van de website van Hart van Nederland en wil je die standaard op het startscherm van je telefoon? Dat kan! Op deze manier download je Hart van Nederland op iOS of Android en heb je altijd een icoontje op je startscherm staan, net als andere nieuwsapps.

Volgens het Integraal Kankercentrum Nederland IKNL kregen vorig jaar 77.000 mensen deze diagnose.

Bewustwording

De 40-jarige Jasper Rijpma is blij met het AI-model. In 2020 is bij hem een melanoom ontdekt bij zijn nek. Hij heeft inmiddels te horen gekregen dat hij ongeneeslijk ziek is.

"Mensen met een lichte huid die op reis gaan, lopen risico. Ik hoop dat het AI-model in de toekomst bewustwording kan creëren. We willen bruin worden en niet te veel insmeren. Dat is het probleem", aldus Jasper.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.