Terug

Volg Hart van Nederland

Dry January: dit doet een maand geen alcohol met je lichaam

Dry January: dit doet een maand geen alcohol met je lichaam

Milieu en Gezondheid

3 jan 2023, 14:37

Laat jij deze maand alcoholische dranken staan? Duizenden Nederlanders doen in januari mee met Dry January, een challenge om een maand geen alcohol te drinken. Maar wat doet het nu met je lichaam? Dry January is een campagne van IkPas, hiermee willen ze mensen bewust te maken van de gewoonte van het drinken van alcohol. De bedoeling is om een maand geen alcohol te nuttigen en te kijken wat het met je lichaam doet.

Vivanne Hageman is ervaringsdeskundige. Ze deed vorig jaar mee en laat ook deze maand de wijn weer staan. "Ik vond het wel pittig vorig jaar. Ik ben toch gewend om om de dag een wijntje te drinken."

De reden voor Vivianne om toch weer een maand geen alcohol te drinken, is voor haar gezondheid. "Ik zie toch wel de nadelige effecten van alcohol. Ik merk toch dat ik minder gemotiveerd ben, dat sport wat minder gaat en ik wat dikker wordt. Ik wil me weer wat fitter voelen. Het doet ook best veel met je geest, ook als je af en toe een beetje drinkt."

Gezondheid

Nederlanders onderschatten vaak hoe schadelijk alcohol kan zijn: het drinken vergroot bijvoorbeeld de kans op kanker en het risico op een miskraam. En ook heeft stoppen met het drinken van alcohol meteen impact op je dagelijkse leven. Het scheelt je stress én kilo’s, en je slaapt er ook nog eens beter door. Want ondanks wat de naam van het 'slaapmutsje' doet vermoeden, doet een borrel voor het slapen gaan niet veel goeds. Je valt wel sneller in slaap door de "dempende werking van alcohol", maar de slaap is minder diep en vaak onrustig.

Vivianne merkte verschil met het stoppen: "Ik was rustiger, wat meer geconcentreerd. Ik kon meer focussen, had minder stress. Ja eigenlijk gewoon een stuk fitter, vooral mentaal ook.

Bovenstaand fragment was eerder te zien bij Slokje teveel?

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.