Terug

Volg Hart van Nederland

Dodelijke hoestdrankjes voor kinderen niet in Nederland op de markt

Dodelijke hoestdrankjes voor kinderen niet in Nederland op de markt

Milieu en Gezondheid

24 jan 2023, 17:35

De vervuilde hoestdrankjes waardoor in andere landen honderden kinderen zijn overleden, zijn in Nederland niet op de markt gebracht. Dat zeggen de twee toezichthouders, het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties waarschuwde maandag voor een paar merken hoestdrankjes. Daarin kunnen de giftige stoffen ethyleenglycol en di-ethyleenglycol zitten, dat onder meer gebruikt wordt als antivries in auto's.

Als mensen het binnenkrijgen, kunnen ze last krijgen van buikpijn, overgeven, diarree, hoofdpijn, wanen en nierfalen, en uiteindelijk kunnen ze daardoor overlijden. Bij kinderen gebeurt dit bij een lagere dosis dan bij volwassenen.

Situatie in de gaten houden

De hoestdrankjes waarvoor de WHO waarschuwde, zijn in zeker zeven landen aangetroffen. Meer dan 300 kinderen zouden daaraan zijn overleden. De hoestdranken zijn niet in Nederland geregistreerd, aldus de toezichthouder. "Ofwel geen reden nu om je zorgen te maken. Uiteraard houden we de situatie goed in de gaten."

Als een geneesmiddel eenmaal op de markt is, valt het onder de IGJ. Die laat weten: "Wij hebben geen aanwijzingen dat deze hoestdrank in Nederland op de markt is, maar houden dit zeker in de gaten."

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.