Terug

Volg Hart van Nederland

WHO waarschuwt nu ook in Nederland voor giftige stoffen in hoestdrank voor kinderen

WHO waarschuwt nu ook in Nederland voor giftige stoffen in hoestdrank voor kinderen

Milieu en Gezondheid

23 jan 2023, 19:41

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt voor giftige stoffen in vervuilde hoestdranken, waar kinderen aan kunnen overlijden. Volgens de organisatie zijn al meer dan 300 kinderen, waarvan de meesten jonger dan 5 jaar, om het leven gekomen.

In de hoestsiroop kan de stof ethyleenglycol en di-ethyleenglycol zitten. De vervuilde hoestsiropen zijn in zeker zeven landen aangetroffen. In drie landen daarvan zouden doden zijn gevallen.

Om welke hoestdranken het gaat, is onduidelijk. Vorig jaar leidden hoestdranken van het Indiase bedrijf Maidan Pharmaceuticals in Gambia tot tientallen sterfgevallen onder kinderen. De WHO waarschuwde toen voor de drankjes 'Promethazine Oral Solution', 'Kofexmalin Baby Cough Syrup', 'Makoff Baby Cough Syrup' en 'Magrip N Cold Syrup'.

De organisatie meldt te hebben gewaarschuwd in Indonesië, Gambia en Oezbekistan, maar wil niet zeggen of dat ook de landen zijn waarin kinderen aan het drankje overleden.

Antivries

De WHO zegt dat het "geen geïsoleerde incidenten" waren en heeft daarom waarschuwingen gestuurd aan alle 194 lidstaten, waaronder Nederland.

Ethyleenglycol en di-ethyleenglycol worden onder meer gebruikt als antivries in auto's. Als mensen het binnenkrijgen, kunnen ze last krijgen van buikpijn, overgeven, diarree, hoofdpijn, wanen en nierfalen. Uiteindelijk kunnen ze daardoor overlijden. Bij kinderen gebeurt dit bij een lagere dosis dan bij volwassenen.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.