Terug

Volg Hart van Nederland

Dit zegt jouw poep over je gezondheid

Milieu en Gezondheid

10 apr 2024, 15:01

Het is woensdag Nationale Poepdag. Uit onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) blijkt dat bijna een kwart van de Nederlanders problemen heeft met zijn of haar ontlasting. MLDS roept mensen, juist woensdag, op om eens 'achterom te kijken'.

Uit het onderzoek van de stichting, naar aanleiding van de scores op de Poeptest, komt naar voren dat bijna een kwart van de Nederlanders problemen heeft met de ontlasting, zoals regelmatig diarree of verstopping hebben.

Met name waterige of dunne ontlasting veroorzaakt problemen, zegt MLDS-directeur Mariël Croon. "Dunne ontlasting kan sociaal belemmerend zijn, doordat mensen altijd een wc in de buurt moeten hebben. Het is belangrijk dat daar aandacht voor is, en dat er meer wc's zijn in de openbare ruimte."

Te weinig vezels

Verstopping komt vaak door een tekort aan vezels of vocht. "Negen op de tien Nederlanders eten te weinig vezels", weet de MLDS. Ze zouden er dus goed aan doen om vezelrijke voeding tot zich te nemen als volkorenproducten, bonen, groenten en vruchten.

De MLDS roept op Nationale Poepdag mensen op om vaker achterom te kijken op de wc. "Dat geeft informatie over de gezondheid van je spijsvertering." Problemen ermee moet je gewoon bespreken met de dokter en je moet je er niet voor schamen, vindt de MLDS.

Je hebt gezonde ontlasting als:

  • Het regelmatig is – je poept vaak op vaste momenten op de dag;

  • Het niet stinkt;

  • Het moeiteloos verloopt;

  • Het een gladde s-vorm heeft;

  • Je niet hoeft af te vegen, want bij een gezonde stoelgang blijft er niets of nauwelijks iets aan je billen kleven;

  • Het bruin van kleur is;

  • Het 2.5 tot 4.5 cm breed is.

Bron: Gezondheidsdeskundige Hetty Crèvecoeur

Verschillende kleuren poep

Aan de kleur van je ontlasting is meer te leren dan de meeste mensen denken. Als je poep gezond is, hoort het 'gewoon' bruin te zijn, aldus de Maag Lever Darm Stichting. Maar als je bijvoorbeeld heel veel groenvoer eet, of juist rode bieten of rode kool, kan je poep daarna groen of rood zijn.

Bij groen is het dan vaak niets om je zorgen over te maken, al kan het in een enkel geval ook op infectie wijzen. Als je poep rood is en je niet iets opvallends rood gegeten hebt, moet je toch even opletten, het kan wijzen op bloed door bijvoorbeeld aambeien of het wijst op ontstekingen. In het meest ernstige geval zou het zelfs kanker kunnen zijn.

Bij lichtgele of zwarte poep is er iets niet in de haak. In beide gevallen is wordt het aangeraden om een huisarts te raadplegen. Bij een gele kleur kan dat wijzen op een verstopping in de galwegen. Mocht je ontlasting bleek zien, is het ook handig om langs een huisarts te gaan. Maar als de kleur ineens papperig zwart is en erg stinkt, kan dit wijzen op bloedverlies.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.