Terug

Volg Hart van Nederland

Diabetespatiënt Sam (21) start petitie tegen duurder wordende insuline: 'Het maakt me heel boos'

Diabetespatiënt Sam (21) start petitie tegen duurder wordende insuline: 'Het maakt me heel boos'

Milieu en Gezondheid

12 juli 2022, 23:20

Als het aan zorgminister Ernst Kuipers ligt, betalen diabetespatiënten straks meer geld voor hun insuline. En dat is een vooruitzicht dat bij de 21-jarige Sam Mebius in het verkeerde keelgat schoot.

Sinds 2,5 jaar heeft hij diabetes en hij is een petitie gestart, om de plannen van de minister te dwarsbomen. "Het maakt me heel boos", zegt hij dinsdag tegen Hart van Nederland. Sam heeft sinds kort diabetes type 1, een auto-immuunziekte. Dat komt voor bij zo'n één op de tien patiënten; in totaal komt dat neer op ongeveer 100.000 mensen. Negen op de tien kampen met diabetes type 2; dat wordt vaak veroorzaakt door een ongezond leef- en/of voedingspatroon. Mensen met diabetes krijgen te weinig insuline, een hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt.

Insuline

Het leven met diabetes is wennen voor Sam. Ineens moet hij zichzelf insuline toedienen. "Ik heb een pomp aan mijn broek zitten, die heb ik altijd bij me. Die geeft mij insuline, dan hoef ik zelf niet meer te spuiten." Bij diabetes type 1 stopt het lichaam met de aanmaak van insuline. En zonder insuline overleef je niet. Spuiten is voor patiënten met diabetes type 1 van levensbelang.

Die insulinepomp moet natuurlijk voorzien zijn van insuline. En dat kost geld, maar minister Kuipers is van plan om insuline 250 euro duurder te maken voor diabetespatiënten. De plannen zijn onderdeel van een algemene bezuiniging van 140 miljoen euro op medicijnen. "Dat is voor mij als 21-jarige heel veel geld", zegt Sam, die in 2021 al eens met een fietstocht van 200 kilometer € 25.000 ophaalde voor onderzoek naar genezing van diabetes type 1.

'Pijnlijk plan'

Ook bij Diabetesvereniging Nederland kunnen de plannen van minister Kuipers niet op goedkeuring rekenen. Niet alleen vanwege de financiën, maar ook omdat de kans bestaat dat mensen overstappen naar een ander - en vaak minder goed - type insuline. "Dit is aan alle kanten een heel pijnlijk plan", vertelt directrice Edith Mulder. "Dit gaat veel vragen van zorgprofessionals. Je kunt niet zomaar overstappen in je eentje, daar is begeleiding van een arts en diabetesverpleegkundige voor nodig. Het is onaanvaardbaar dat het op deze manier gedaan wordt."

Sam ziet de bui voor insulinepatiënten al hangen en besloot daarom een petitie te tekenen, die inmiddels ruim 7.000 keer is ondertekend. "Ik ga voor 40.000 handtekeningen, omdat het dan bespreekbaar wordt gemaakt in de Tweede Kamer. Dan gaan we met een groep mensen met diabetes type 1 die kant op om ze eens laten te zien waar wij voor staan", zo vertelt Sam strijdbaar.

Reactie Kuipers

In een reactie aan Hart van Nederland laat minister Kuiper weten begrip te hebben voor de zorgen van Sam, maar de minister legt de verantwoordelijkheid bij de fabrikanten van insuline. "Het is allereerst aan hen om bijbetalingen voor patiënten te voorkomen door hun prijzen te verlagen. (...) Ik roep fabrikanten dan ook op om hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen en hun prijzen aan te passen."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.