Terug

Volg Hart van Nederland

Deze gezichtszonnebrandcrèmes bieden niet de beloofde bescherming

Milieu en Gezondheid

21 mrt 2024, 10:40

Een derde van de gezichtszonnebrandcrèmes biedt niet de bescherming die het op de verpakking belooft. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Van de 13 producten die door de bond zijn getest, scoorden er vijf een onvoldoende.

Zo belooft Rituals Invisible sunprotection face cream een SPF van 50+, in de test van de Consumentenbond is dat maximaal 45. Ook Biotherm Waterlover face sunscreen, Nivea Sun UV gezicht sensitive en Lancaster Sun Sensitive Oil Free Milky Face Fluid bieden niet de SPF 50 die op de verpakking staat, maar respectievelijk 39, 33 en 31. Bij Isdin Fusion Water MAGIC is de UVA-bescherming, die minimaal een derde van de SPF-factor moet zijn, te laag.

UVA/UVB

De hoogte van de Sun Protection Factor (SPF) geeft aan hoelang een zonnebrand beschermt tegen UVA- en UVB-straling van de zon, die allebei schadelijk zijn voor de huid.

De Consumentenbond test ieder jaar zonnebrandcrèmes, maar dit jaar werden voor eerst ook producten getest die speciaal bedoeld zijn voor het gezicht. Deze crèmes trekken vaak sneller in, voelen niet vettig aan en laten de huid niet glimmen. Wel zijn deze producten niet echt duurzaam, omdat de mix van uv-filters die erin zit slecht zijn voor het leven in de zee.

Flink duurder

Daarnaast zijn de gezichtszonnebrandmiddelen flink duurder dan gewone zonnebrandcrèmes. Gemiddeld kost flesje zonnebrand van een A-merk tussen de 15 en 20 euro per 100 milliliter. Voor een A-merk gezichtszonnebrand ben je voor dezelfde hoeveelheid tussen de 34 en 70 euro kwijt. Voor het milieu en je portemonnee kun je dus beter kiezen voor een normale zonnebrandcrème, concludeert de bond.

De huismerken van Action, Etos, Hema, Kruidvat en Lidl zijn niet meegenomen in het onderzoek van de Consumentenbond. Deze fabrikanten zouden begin dit jaar de samenstelling van hun producten hebben aangepast, waardoor ze niet meer konden worden meegenomen in de test.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.