Terug

Volg Hart van Nederland

Dennis (37) zag misstanden bij zorgboerderij Zonnehoeve, 'maar niemand greep in'

Milieu en Gezondheid

12 apr 2024, 22:58

Begin maart moest zorgboerderij De Zonnehoeve in Zeewolde op last van de Inspectie de deuren sluiten. Het is de zoveelste zorgboerderij waar cliënten aan hun lot worden overgelaten, keihard moesten werken en waar het pgb-budget zou opgegaan aan andere zaken dan zorg.

Dennis Tomassen (37) woonde bijna de helft van zijn leven op de zorgboerderij en zag de zorg de laatste paar jaren snel achteruit gaan. Het doet hem pijn dat ook hij straks een andere plek moet zoeken. "Het was zo'n mooie plek."

Dennis heeft ADHD en had 24-uurs zorg nodig. Hij heeft jaren met veel plezier kunnen wonen op de zorgboerderij, maar nu hij weer terug is op het terrein in Zeewolde besluipt hem toch een gevoel van ongemakkelijkheid. "Het was jarenlang een mooie plek om te wonen en de zorg te krijgen die ik nodig had."

Maar aan die mooie tijd kwam volgens hem abrupt een einde.

Een persoonsgebonden budget (pgb) is een bedrag waarmee een persoon zelf zorg, verpleging of hulp en ondersteuning inkoopt. Degene die zorg nodig heeft bepaalt zelf waar, wanneer en van wie diegene de zorg krijgt.

Als iemand pgb-budget krijgt is er ook een pgb-houder, dat is degene die het geld beheert en zorgt dat er verantwoordelijk wordt mee omgegaan. In sommige gevallen is dat de client zelf (als je pgb-vaardig bent), in veel gevallen is dat een ouder of voogd.

Kantelpunt

Dennis noemt 2019 een kantelpunt. De boerderij en de zorgopvang werden vanaf dat punt bestuurt door dezelfde persoon. "Voor die tijd had je een boer die zich ontfermde over de boerderij en de dieren en had je een andere groep die over de zorgvraag ging. Na verloop van tijd ging de zorg achteruit."

"Ik en mijn vriendin werden een keer gebeld met het verzoek om te gaan kijken bij een andere cliënt die mogelijk een psychose zou hebben. Dat is heel raar. Dan stuur je dus iemand zonder zorgachtergrond naar iemand die eigenlijk 24 uur per dag complexe zorg nodig heeft."

"Als er niemand op het terrein is om die zorg of ondersteuning te bieden, dan gaat er iets goed mis." Ook heeft Dennis geen goed woord over voor de instanties, die in zijn ogen te laat hebben ingegrepen. "Toezicht is enorm belangrijk in deze vorm van het aanbieden van zorg."

Wiet van pgb-budget

Iemand die dat onderschrijft is Marcel Canoy, hoogleraar Gezondheidseconomie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Volgens hem is er jarenlang niet of nauwelijks omgekeken naar de meldingen rondom de zorgboerderij.

"Ik denk dat alle instanties die hierbij betrokken zijn het boetekleed moeten aantrekken. Het is allemaal een beetje pappen en nathouden geweest en niemand kwam met een oplossing of greep in", aldus Canoy. De eerste melding kwam al in 2018 binnen en in 2019 liep dat aantal op.

Toen is er ook een handhavingsonderzoek ingesteld. Uit dat onderzoek kwamen een paar schokkende conclusies. Personeel had niet de juiste papieren, een deel van de woningen op het terrein waren onveilig en ontbrak er een signaleringsplan, dat is een middel om tijdig te herkennen of het minder gaat met een cliënt.

Ook ouders lieten in de afgelopen zes jaar weten dat er bepaalde zaken niet klopte op de boerderij. Zo zou er wiet worden gekocht met geld uit het pgb-budget.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Verpesten voor de rest

Ook denkt Canoy dat de slechte zorgboerderijen het verpesten voor de boerderijen die wel hun zaken op orde hebben. "Je hebt er cowboys tussen zitten die alle zorgboerderijen er slecht uit laten zien.

Door de misstanden die naar buitenkwamen bij de zorgboerderijen uit Wedde en Wekerom wordt de hele sector in een negatief daglicht wordt gezet, terwijl er echt wel instellingen zijn die het beste voor hebben met hun cliënten.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.