Terug

Volg Hart van Nederland

Carnavalsdrukte in ziekenhuizen valt mee, wel meer slachtoffers met alcoholvergiftiging

Milieu en Gezondheid

14 feb 2024, 17:14

Steden waar de afgelopen dagen carnaval is gevierd, kijken terug op een druk maar goed verlopen feest. Ook de drukte in ziekenhuizen in Brabant en Limburg viel tijdens het carnavalsweekend mee, blijkt uit een rondgang langs ziekenhuizen in beide provincies.

Bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch en het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg was het aantal mensen dat zich bij de spoedeisende eerste hulp (SEH) meldde vergelijkbaar met eerdere jaren. Het Amphia Ziekenhuis in Breda en het Maastricht UMC+ zagen iets minder feestvierders binnenkomen. De ziekenhuizen denken dat dit te maken heeft met de aanwezigheid van een EHBO-post in de stad.

Op het Kasteelplein in de binnenstad van Breda konden mensen zich door de EHBO direct laten behandelen aan hun verwondingen. Daardoor hoefden minder mensen naar het ziekenhuis, laat een woordvoerder van het Amphia Ziekenhuis weten. Ook het Maastricht UMC+ denkt dat de EHBO-post op het Vrijthof ervoor heeft gezorgd dat het bij de SEH "kalmer dan afgelopen jaren" was. De mensen die wel naar het ziekenhuis kwamen, hadden lichte verwondingen en breuken, soms in combinatie met alcoholgebruik.

Alcoholvergiftiging

Bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis zagen ze soortgelijk "klein letsel", waarbij alcohol regelmatig een rol speelde. "Hierbij moet je denken aan breuken en kneuzingen door een val van de fiets of de trap of door een misstap, al dan niet onder invloed", zegt een woordvoerder.

Het drukst was het op zondagavond, toen 23 mensen zich op de eerste hulp meldden. In het hele carnavalsweekend kwamen 28 mensen binnen met een alcoholvergiftiging, tien daarvan waren jonger dan achttien jaar. Dat waren er flink meer dan vorig jaar. Toen ging het om achttien mensen met een alcoholvergiftiging, van wie zeven minderjarig.

In het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis moesten zondagavond ook de meeste mensen behandeld worden voor verwondingen door val- en vechtpartijen en overmatig alcoholgebruik. Volgens een woordvoerder was het die avond "heel druk" en meldden zich toen 32 mensen. De overige avonden ging het om minder dan tien gevallen. Carnavalsvierders met een alcoholvergiftiging waren er ook. Het ziekenhuis kan geen exacte cijfers geven, maar spreekt over "een beperkt aantal".

Bij het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven kwamen gedurende het weekend tien volwassenen en zeven minderjarigen tussen de veertien en zeventien jaar binnen met een alcoholvergiftiging. In vergelijking met een gewoon uitgaansweekend is dat "heel veel", zegt een woordvoerder.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.