Terug

Volg Hart van Nederland

Britten starten workshops 'Nederlands niksen': 'Brein kan niet de hele dag actief zijn'

Milieu en Gezondheid

1 apr 2024, 20:32

Even uit het raam staren of een ommetje maken: Nederlanders maken massaal het hoofd leeg door even te 'niksen'. Daar kunnen en willen ze in het buitenland graag iets van leren. Een sportketen in Engeland begint daarom vanaf april met workshops 'niksen' om al die gestreste Britten wat rust te geven.

De typisch Nederlandse traditie waaide de afgelopen weken over naar de andere kant van de Noordzee. "Heel grappig dat de Britten dit nu gaan doen", reageert niksen-expert Olga Mecking.

Maar wat betekent 'niksen' eigenlijk? "De betekenis is om iets te doen zonder een resultaat of een doel", legt Mecking uit. En dat doen we eigenlijk te weinig. "We doen niets meer, puur gewoon omdat iets leuk is", zegt ze. "Als mensen bijvoorbeeld een rondje lopen, doen ze dat omdat het bijdraagt aan hun stappendoel. Of als ze koken, letten ze op dat ze niet te veel calorieën eten."

Betere ideeën na even 'niksen'

Dat uitgerekend een sportclub ervoor kiest om de workshops te geven, vindt Mecking opmerkelijk. "Eigenlijk is het een paradox: in de sportschool denken we vaak dat we aan onszelf moeten werken en dat we er goed uit moeten zien. Dan heeft het toch een ander doel."

Niksen is belangrijk in het leven, stelt de expert. "Van niksen word je creatiever en krijg je betere ideeën. Net als dat je lichaam niet de hele dag kan lopen, kan je brein ook niet heel de dag actief zijn", legt Mecking uit.

Vooralsnog worden de workshops niet in Nederlandse sportscholen gegeven. Al zou dat volgens Mecking geen slecht idee zijn. "In principe kun je elk moment beginnen met niksen, maar misschien willen sommige mensen er wel over praten."

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.