Terug

Volg Hart van Nederland

Ongeneeslijk zieke Yvonne hoopt dat medicijn nu wél vergoed wordt: 'Mijn laatste kans op extra tijd'

Milieu en Gezondheid

10 juni 2024, 20:42

De Wetenschappelijke Adviesraad (WAR) buigt zich maandag opnieuw over het borstkankermedicijn Trodelvy. Het levensverlengende medicijn wordt in Nederland niet vergoed, terwijl dat in tientallen andere Europese landen wel vergoed wordt. Voor circa 150 vrouwen die baat hebben bij het medicijn is het van groot belang dat ze toegang krijgen tot het geneesmiddel.

Zo ook voor Yvonne Tombeil (56). Zij heeft triple-negatieve borstkanker, de variant waar het medicijn Trodelvy aanslaat. De prijs voor het geneesmiddel is volgens Zorginstituut Nederland te hoog om het te vergoeden. Inmiddels heeft de fabrikant nieuwe gegevens over het medicijn en verzoekt die Zorginstituut Nederland om het advies over de lagere prijs opnieuw te beoordelen. De WAR adviseert het Zorginstituut bij die beoordeling.

'Laatste middel'

"Het medicijn is het laatste middel dat mijn leven nog kan verlengen", zegt Yvonne tegen Hart van Nederland. "Vier jaar geleden kreeg ik te horen dat ik triple-negatieve borstkanker heb met uitzaaiingen. Helaas ben ik ongeneeslijk ziek. Maar door het medicijnen kunnen vrouwen gemiddeld nog zes maanden langer leven."

De zoon van Yvonne is een petitie gestart om zo aandacht te vragen voor Trodelvy en het feit dat het geneesmiddel nog niet wordt vergoed. "Wij hebben de petitie samen opgesteld", zegt Yvonne. "Wij hopen dat het medicijn hierdoor meer aandacht krijgt. Trodelvy is mijn laatste kans op nog extra tijd van leven."

Wil jij Hart van Nederland op het startscherm van je telefoon?

Ben jij fan van de website van Hart van Nederland en wil je die standaard op het startscherm van je telefoon? Dat kan! Op deze manier download je Hart van Nederland op iOS of Android en heb je altijd een icoontje op je startscherm staan, net als andere nieuwsapps.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.