Terug

Volg Hart van Nederland

Blaren prikken tijdens de 4Daagse: 'Het is net als autorijden; als je het niet doet, verleer je het'

Blaren prikken tijdens de 4Daagse: 'Het is net als autorijden; als je het niet doet, verleer je het'

Milieu en Gezondheid

19 juli 2022, 08:07

Bij de finish van de Nijmeegse 4Daagse zit een team van Rode Kruis-vrijwilligers klaar voor de wandelaars. Bewapend met naald en verband helpen zij de avonturiers die blaren hebben opgelopen na tientallen kilometers te hebben gelopen. Hoewel er vandaag niet gelopen wordt moeten de hulpverleners vanaf woensdag flink aan de bak.

Het behandelen van blaren vereist de nodige kennis en dus een cursus. "Het is net als autorijden; als je het niet genoeg doet, verleer je het", zegt een van de vrijwilligers tijdens de training.

Onwaarschijnlijke scenario's

Blaren en de Nijmeegse 4Daagse: het zijn twee begrippen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. In 2019, tijdens het laatste wandelevenement, prikten de vrijwilligers van het Rode Kruis maar liefst 17.523 blaren. En dat zal dit jaar niet anders zijn. "Het allerleukste is dat wij de mensen aan het wandelen houden", aldus een vrijwilliger.

De vrijwilligers van het Rode Kruis krijgen een cursus hoe zij de blaren moeten behandelen. Daarbij komen de meest onwaarschijnlijke scenario's aan bod. "Deze manier is allergisch voor bruine pleisters, dus ik moet deze blaar afplakken met ander materiaal", vertelt een cursist.

Kussentje met vloeistof

"Blaren ontstaan als een voet voor een langere periode tegen de binnenkant van de schoen schuurt. Dan kan de bovenste huidlaag loskomen van de onderste en daartussen vormt zich dan een kussentje met vloeistof", vertelt Louise Schalkoort van het Rode Kruis. "Mocht je aan het einde van de 4Daagse een blaar hebben, geen zorgen. Blaren zijn goed te behandelen." De hulpverleners maken tijdens het wandelevenement zelf ook de nodige kilometers tussen de patiënten door. "Het is prikken, prikken, prikken. Het is niet uit te sluiten dat wij zelf ook blaren lopen, maar gelukkig hebben we veel mensen hier die ons kunnen helpen, toch?", zegt Schalkoort tot slot.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.