Terug

Volg Hart van Nederland

Bladel zamelt geld in om zieke Karin thuis te laten wonen

Milieu en Gezondheid

3 juli 2022, 21:32

Een hartverwarmende inzamelactie van de inwoners van Bladel voor het gezin van Jan en Karin Hooijen. Karin is sinds twee jaar volledig verlamd en zit in een verzorgingshuis. Haar man en kinderen willen haar graag thuis verzorgen maar daarvoor moet er behoorlijk verbouwd worden, iets dat kan het gezin niet betalen. Daarom springt het dorp in de bres.

Twee jaar geleden gaat het mis met Karin. Ze had al eens eerder een evenwichtsstoornis gehad. Dus als ze opnieuw soortgelijke klachten krijgt, denkt de huisarts meteen aan deze aandoening en stuurt haar met oefeningen naar huis. Maar het wordt alleen maar erger. Ze gaan naar de neuroloog. "Ik moest haar in de auto tillen, in ziekenhuis moest ze overgeven, in een rolstoel heb ik haar naar de arts gereden", vertelt haar man Jan. "Toen dacht ik voor het eerst dit is goed fout, dit heeft niets met een evenwichtsstoornis te maken."

Doorgaan

Het blijkt inderdaad mis. Ze heeft een dubbel herseninfarct. In anderhalve week tijd verandert ze van gezond naar totaal verlamd. Ze ligt drie maanden in het ziekenhuis, krijgt een stoma, kan niet meer slikken. Ze heeft het locked-in syndroom. Ze kan zelf niet meer communiceren maar hoort en ziet alles.

Jan: "We hebben toen gesprekken gehad met artsen wat doen we, stoppen en in laten slapen? Maar er is er maar eentje die daarover moet beslissen en dat is mijn vrouw." Omdat Karin alleen maar met haar ogen kan communiceren, deed de arts deed haar ooglid omhoog. "Hij vroeg: wilt u verder of wilt u stoppen? Verder was omhoog kijken en stoppen naar was naar beneden kijken. Ze keek heel erg naar boven, dus het was duidelijk."

Vertrouwd

Sindsdien zit Karin in een verzorgingshuis. Maar Jan verzorgt haar het liefste zelf, in hun vertrouwde huis. "Ze is elke avond een paar uur thuis. En in de weekenden ook overdag. Dan is ze het helderst en gaat ze vooruit."

Omdat het verbouwen van de garage veel geld kost, toch al gauw zo'n 80.000 euro, springen de dorpsbewoners nu in de bres. "Dat is heel mooi dat ze dat doen", vindt Jan. Zondag is er een wandelevenement en een braderie gehouden, de opbrengst gaat naar de woning.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.