Terug

Volg Hart van Nederland

Een op zeven ambtenaren overweegt te stoppen om werkdruk

Een op zeven ambtenaren overweegt te stoppen om werkdruk

Milieu en Gezondheid

21 dec 2023, 08:11

Een op de zeven ambtenaren overweegt binnen een jaar te stoppen met hun werk bij de overheid, wijst onderzoek van Bureau Berenschot in samenwerking met Binnenlands Bestuur uit. De voornaamste reden is de hoge werkdruk.

De Rijksoverheid loopt het meeste gevaar ambtenaren te verliezen. Daar overweegt een op de zes (17 procent) op korte termijn te stoppen. Bij de gemeenten gaat het om een op de zeven ambtenaren (15 procent), bij de waterschappen om 14 procent. De provincies hebben het minst last van twijfelende ambtenaren. Eén op de negen denkt aan stoppen komend jaar.

Tamara Wolters werd uitgelachen door ambtenaren van de gemeente Amersfoort in deze bizarre voicemail:

Pijnlijk voicemailbericht: ambtenaar Amersfoort lacht cliënte uit
1:49
Pijnlijk voicemailbericht: ambtenaar Amersfoort lacht cliënte uit

Werkdruk wordt volgens het onderzoek in vrijwel alle overheidslagen ervaren. 64 procent van de gemeenteambtenaren ziet de werkdruk als hoog of zelfs te hoog. Bij het Rijk gaat het om 55 procent en bij de waterschappen om 59 procent. 47 procent van de mensen die bij de provincies werken vindt de werkdruk hoog of te hoog.

Opleidingsniveau

Onder ambtenaren verdienen rijksambtenaren het meeste, inclusief vakantiegeld, individueel keuzebudget en vaste toeslagen gaat het per jaar om gemiddeld 91.000 euro op basis van een 40-urige werkweek. Zij worden op de voet gevolgd door medewerkers bij de waterschappen. Daar is het salaris gemiddeld 90.500 euro op jaarbasis. Daarna volgen de ambtenaren bij de gemeenten en provincies.

De salarissen zijn volgens het onderzoek sterk afhankelijk van het opleidingsniveau. Een medewerker die een mavo-opleiding heeft gevolgd verdient al gauw 20.000 euro per jaar minder dan een academisch geschoolde ambtenaar en 16.000 euro minder dan iemand met een hbo-opleiding.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.