Terug

Volg Hart van Nederland

'Als ik het apparaat uitzet, ga ik dood': Patiënten met hoge energiekosten van kastje naar muur gestuurd

'Als ik het apparaat uitzet, ga ik dood': Patiënten met hoge energiekosten van kastje naar muur gestuurd

Milieu en Gezondheid

11 jan 2023, 23:08

Mensen die vanwege hun gezondheid extra hoge energiekosten hebben, zitten nog steeds in onzekerheid of ze die kosten wel vergoed krijgen. Ministeries, gemeenten en ziektekostenverzekeraars wijzen naar elkaar zonder dat er concrete stappen worden gezet. Patiënten en belangenorganisaties trekken aan de bel. Het gaat bijvoorbeeld om mensen met een zuurstofapparaat. Sommige zorgverzekeraars hebben de vergoeding voor mensen met zo'n apparaat verhoogd maar niet voldoende, andere verzekeraars hebben nog geen besluit genomen omdat ze wachten op duidelijkheid van de overheid.

Patiënten zouden via de gemeente de extra kosten vergoed moeten kunnen krijgen maar ook daarover is veel onduidelijkheid. Patiënten liggen er ondertussen wakker van, weten niet meer hoe ze de rekening moeten betalen en zijn bang dat ze schulden opbouwen.

7 tot 8 euro per dag voor beademingsmachine

Minister Kuipers heeft doorberekend dat de kosten van een zuurstofapparaat bij mensen met een nieuw energiecontract zo'n 18 cent per uur bedragen. Op Kamervragen heeft hij in november geantwoord dat hij verzekeraars zou vragen een 'passende' verhoging door te voeren.

Maar passend is de vergoeding dus niet. De hoogste vergoeding is nu zo'n 11 cent per uur, 2,64 euro per dag. Patiënten geven echter aan dat ze soms wel 7 tot 8 euro per dag kwijt zijn aan stroom voor de beademingsmachine. Een van die patiënten is de Leusdense Corrie Storm (67). Ze wordt in leven gehouden door haar mobiele beademingsmachine die 24 uur per dag aanstaat. Toen ze borstkanker kreeg, heeft de bestraling haar longen zodanig beschadigd dat ze ernstige copd heeft gekregen. Ze heeft net weer een longontsteking gehad.

Corrie betaalt 315 euro aan energiekosten en krijgt maar 60 euro vergoed. Bekijk in deze video haar verhaal:

'Als ik het apparaat uitzet, ga ik dood': Patiënten met hoge energiekosten van kastje naar muur gestuurd
2:09
'Als ik het apparaat uitzet, ga ik dood': Patiënten met hoge energiekosten van kastje naar muur gestuurd

Voor alle extra kosten die patiënten moeten maken en niet vergoed krijgen, wijst het kabinet naar gemeenten. Belangenorganisaties zoals Ieder(in), ALS Patiëntenvereniging en Patiëntenfederatie Nederland schrijven in een brandbrief dat veel gemeenten de mogelijkheden om te helpen echter onbenut laten.

De organisaties willen dat het kabinet met een landelijke oplossing komt. Voor mensen die nu in nood zijn. En wat de lange termijn betreft willen ze dat er een volledige vergoeding komt voor het energieverbruik van alle elektrische hulpmiddelen en blijvende compensatie voor mensen met hoge stookkosten vanwege hun beperking.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.