Terug

Volg Hart van Nederland

Afvallen als goed voornemen? Zo probeerden we vorig jaar de kilo's kwijt te raken

Milieu en Gezondheid

12 jan 2023, 09:16

Afvallen is jaarlijks toch wel een van de populairste voornemens voor het nieuwe jaar. Vorig jaar deden ruim 2,5 miljoen volwassenen een poging om kilo's kwijt te raken. Dat meldt marktonderzoeker Multiscope. Maar hoe deden we dat vorig jaar?

Vorig jaar probeerden we vooral af te vallen door een koolhydraatarm dieet: daar koos een kwart van de afvallers voor, zo concludeert het onderzoeksbureau uit een onderzoek onder ruim 5000 Nederlanders.

Van de respondenten die wilden afvallen, won 7 procent professioneel voedingsadvies in. Ze besteedden daar opgeteld 226 miljoen euro aan, becijfert het onderzoeksbureau. Een grote groep deed ook mee aan een afslankprogramma. Aan afslankprogramma's werd 42 miljoen euro uitgegeven, aan afslankmiddelen 32 miljoen.

Werkt het?

Of zulke middelen echt werken, is overigens "niet overtuigend aangetoond" door wetenschappelijk onderzoek, waarschuwt het Voedingscentrum. Van de ondervraagden die gewicht kwijt probeerden te raken, gebruikte 3 procent een afslankmiddel.

Uit de zogeheten Healthy Lifestyle Monitor van Multiscope blijkt verder dat aardig wat mensen zelf iets bedenken om hun streefgewicht dichterbij te brengen. Van de mensen die een dieet volgen, heeft 17 procent zelf de regels bedacht.

Ze leggen zichzelf bepaalde regels op, zoals minder eten of geen zoete tussendoortjes nemen. Op plaats drie met 10 procent van de lijnende ondervraagden staat een caloriearm dieet, 5 procent deed aan periodiek vasten en 3 procent koos voor een dieet van Weight Watchers.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.