Terug

Volg Hart van Nederland

Aantal mensen met obesitas in afgelopen vier decennia verdrievoudigd

Milieu en Gezondheid

4 mrt 2024, 07:58

Het aantal mensen in Nederland met obesitas ofwel ernstig overgewicht is in de afgelopen veertig jaar verdrievoudigd. zestien procent van de bevolking van 20 jaar of ouder heeft obesitas. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Er is sprake van iemand met overgewicht wanneer diegene een Body Mass Index (BMI) heeft van 30 of hoger. In de begin jaren 80 hadden maar vijf procent van de mensen in Nederland obesitas. In de afgelopen veertig jaar is dit toegenomen met maar liefst elf procent. Nu hebben zestien procent van de Nederlanders te maken met (ernstig) overgewicht.

Meeste klasse 1 obesitas

Obesitas wordt onderverdeeld in drie klassen: BMI 30 tot 35 (klasse 1), BMI 35 tot 40 (klasse 2) en BMI 40 of hoger (klasse 3). Deze laatste wordt ook morbide obesitas genoemd. In Nederland komt klasse 1 obesitas het vaakst voor. In 1981 had 4 procent van de 20-plussers klasse 1 obesitas, in 2023 was dit 12 procent. Vorig jaar had 1 procent van de volwassen mensen in Nederland morbide obesitas.

BMI?

Met de Body Mass Index (BMI), een verrekening van gewicht en lengte, kan vastgesteld worden of iemand overgewicht heeft.

Een volwassene heeft overgewicht bij een BMI van 25 of hoger. Een BMI van 25 tot 30 wordt matig overgewicht genoemd. Bij een BMI van 30 of hoger heeft iemand ernstig overgewicht oftewel obesitas. Een BMI van 40 wordt morbide obesitas genoemd en is ernstig levensbedreigend.

Ondanks dat er in Nederland meer mensen rondlopen met obesitas doen we het, als kikkerlandje vergeleken met de rest van Europa, heel goed. Ruim de helft van de volwassenen in de Europese Unie heeft in 2019 overgewicht. 17 procent daarvan heeft obesitas, terwijl in Nederland dat percentage op 15 ligt.

Alleen in Roemenië, Italië en Bulgarije was het aandeel volwassenen met obesitas lager. In Malta, Hongarije en Kroatië was het aandeel mensen met obesitas het hoogst.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.