Meer dan honderd mensen in Europa zijn ziek geworden na het eten van Kinder Surprise-eieren en andere chocolaatjes. In de meeste gevallen gaat het om (jonge) kinderen, die vaak naar het ziekenhuis moesten, meldt het ECDC, de Europese gezondheidsdienst.Volgens het ECDC zijn de meeste zieken jonger dan tien jaar, van wie velen uiteindelijk behandeld moesten worden in het ziekenhuis. Een exact aantal opnames noemt de gezondheidsdienst echter niet. Van de 150 meldingen zijn er 119 bevestigd. In de overige 31 gevallen is "waarschijnlijk" sprake van een salmonellavergiftiging.Eerste meldingen in decemberBegin vorige week werd duidelijk mensen na het eten van Kinder-chocolade besmet waren geraakt met de salmonellabacterie. De uitbraak wordt gelinkt aan een fabriek van Ferrero in het Belgische Aarlen. De producent heeft de Surprise-eieren en andere chocolaatjes inmiddels in meerdere landen uit de schappen gehaald, ook in Nederland.Nu blijken de eerste gevallen, in het Verenigd Koninkrijk, al op 21 december gemeld te zijn. In die maand trof Ferrero salmonella aan in een installatie. Na een schoonmaakbeurt waren vervolgtesten negatief en werd de productie hervat, schetst ECDC. Hoe het kan dat hierna alsnog veel mensen ziek zijn geworden is nog niet duidelijk.Ook Nederlanders besmetVolgens de Europese gezondheidsdienst zijn in tien landen mensen besmet geraakt, waaronder in Nederland. Het RIVM liet eerder al weten dat er bij hen twee meldingen waren binnengekomen over jonge kinderen die in februari ziek waren geworden door de bewuste salmonellabacterie. Het instituut weet echter niet wat die kinderen gegeten hebben.De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt consumenten om geen enkel Kinder-chocolaatje meer te eten dat in Aarlen (Arlon in het Frans) is geproduceerd. Salmonella is een bacterie die kan voorkomen in voedsel. Mensen worden er meestal niet erg ziek van, maar bij jonge kinderen en ouderen kan de darminfectie soms ernstiger verlopen.Hart van Nederland/ANP