Terug

Volg Hart van Nederland

Gelderse garage helpt jongeren met afstand tot arbeidsmarkt om coronaklap te verwerken

nieuws

25 jan 2023, 21:03

Niet alle jongeren zijn opgekrabbeld na de klap die corona uitdeelde aan hun leven. Door depressies lopen autistische pubers bijvoorbeeld vast op school. Maar er is hoop. In het Gelderse Renkum krijgen ze een kans om aan zichzelf én historische auto's te sleutelen.

De coronaperiode heeft vooral bij tieners met een psychisch probleem een lange nasleep gehad blijkt uit cijfers van het Radboudumc. De SJEMfabriek in Renkum zet zich in voor deze jongeren en biedt ze een opvallende hobby en een prikkelarme omgeving.

Veel van hen kampen namelijk nog steeds met depressie en lopen daardoor vast op school. Juist voor deze pubers zet de SJEMfabriek zich in om hen een tussenstation te bieden. Eigenaar van de fabriek Robbert-Jan Herder heeft zelf jarenlang in het onderwijs gewerkt. "Wij bieden iets wat er nog niet in Nederland is. Veel jongeren zijn in de coronatijd vastgelopen en wij bieden een mogelijkheid om bij ons een jaar tot anderhalf jaar op adem te komen", legt hij uit aan Hart van Nederland.

Terugstromers

Zo ook de vijftienjarige Sem Hommes, hij is vanuit het vmbo naar de mbo-opleiding beroepstechniek gegaan. Daarnaast heeft hij een lichte autisme spectrum stoornis, waardoor de coronaperiode met online lessen voor hem teveel werd en hij noodgedwongen thuis kwam te zitten.

Toen een leerplichtambtenaar aan de bel trok, was het voor Sem al te laat. "Door het samenwerkingsverband in de regio is de SJEMfabriek in beeld gekomen. Sem zit nu zelfs weer op het mbo en wil in september doorstormen naar mbo-2. Na de tijd in onze garage heeft hij de stap kunnen zetten, daar doen wij het voor", vertelt Herder trots.

Verontrustende cijfers

Sem is niet de enige puber die hier last van heeft. Wel valt het Wouter Staal, hoogleraar Autismespectrumstoornissen en onderzoeker aan het Radboudumc, op dat pubers met een psychisch probleem een langere nasleep ervaren van de coronacrisis dan een puber zonder rugzak. "We maken ons zorgen hierover. We zien bij deze groep een blijvende nasleep waaronder angstklachten, depressie, somberheid maar vooral stemmingsklachten; deze springt er echt uit', legt Staal uit.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.