Terug

Volg Hart van Nederland

FVD-app zo lek als een mandje: privégegevens alle (oud-)leden op straat

FVD-app zo lek als een mandje: privégegevens alle (oud-)leden op straat

nieuws

1 dec 2022, 16:36

De nieuw gelanceerde app van Forum voor Democratie is nog geen week oud maar er is al een groot lek in ontdekt. Daardoor liggen de privégegevens van 92.901 leden en oud-leden op straat. Het gaat om de gehele ledenadministratie met gegevens zoals namen, adressen, telefoonnummers en bankgegevens.

Dat schrijft RTL Nieuws na onderzoek. Naast dat het gaat om zeer (fraude)gevoelige gegevens, is het ook een gevoelig lek omdat het van tienduizenden Nederlanders hun lidmaatschap van een politieke partij bekendmaakt. Veel mensen hebben liever niet dat dat bekend raakt in de buitenwereld.

Mobiele nummer Baudet

"Dit is enorm schokkend", zegt Frederik Zuiderveen Borgesius, hoogleraar ICT & Recht van de Radboud Universiteit bij RTL. "Zo'n groot lek met politieke voorkeuren is nog niet eerder in Nederland voorgekomen. Je politieke voorkeur is heel gevoelig en mensen kunnen daardoor worden gediscrimineerd. Bijvoorbeeld op je werk, in je straat of door je familie. Dat geldt niet alleen voor Forum, maar ook voor andere politieke partijen."

Ook de gegevens van partijleider Thierry Baudet zoals zijn 06-nummer zijn uitgelekt, net als die van andere Kamerleden van de partij. De ForumApp werd afgelopen weekend gelanceerd op het congres van Forum voor Democratie. Het lek is inmiddels gedicht.

Het nieuws van de dag komt natuurlijk voorbij bij de talkshows. Bij de Hart van Nederland-podcast TV-TALK laten we je de beste fragmenten horen:

TV-TALK is iedere ochtend te vinden in je favoriete podcastapp, zoals Spotify, Apple Podcasts of Juke. Of luister 'm direct via de speler hierboven. Abonneer om geen aflevering te missen! Wil je meepraten of iets met ons delen? Mail dan naar podcast.hart@talpanetwork.com of gebruik #TVTALK.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.