Terug

Volg Hart van Nederland

Flitsbezorgers nemen maatregelen tegen tabakverkoop minderjarigen

nieuws

20 feb 2023, 17:46

Flitsbezorgers gaan hun manier van werken in Nederland verbeteren om te voorkomen dat minderjarigen tegen de regels in tabak via hen kopen. Boodschappendiensten Flink, Getir en Gorillas - die volgens onderzoek van tv-programma Radar hiermee in de fout gaan - zeggen de misstand te betreuren.

"We onderzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren en zullen vervolgens aanvullende maatregelen nemen", meldt een woordvoerder van Getir en Gorillas. Getir nam Gorillas eind vorig jaar over.

Flink gaat "volop mystery guests inzetten om te controleren en gaat het operationele proces verbeteren". Volgens de bezorgdienst controleren bezorgers onvoldoende de leeftijd bij het bezorgen van 18+-producten. "Het is een lastig probleem, maar dit moet worden opgelost", aldus een zegsman.

Verplichte leeftijdscontrole

Alle drie de flitsbezorgers, die beloven boodschappen binnen minuten aan huis te bezorgen, zeggen te werken met een zogeheten geborgde werkwijze. "Alle Getir-bestellingen met tabak hebben bijvoorbeeld een sticker, om de bezorgers eraan te herinneren bij de aflevering naar identificatie te vragen", stelt deze onderneming. Verder krijgen bezorgers een herinnering op hun telefoon tijdens het afleveren om de verplichte leeftijdscontrole te doen. Getir betreurt dat dit niet goed is gegaan.

Radar meldde op basis van eigen onderzoek dat een dertienjarig meisje negen keer tabak bestelde bij een flitsbezorger. Bij acht van de negen bezorgingen werd haar identiteitsbewijs niet gecontroleerd. In Nederland is de minimale leeftijd voor sigaretten 18 jaar. Het tv-programma besteedt maandagavond aandacht aan de zaak.

ANP

Bovenstaande video werd eerder uitgezonden in Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.