Terug

Volg Hart van Nederland

Experts luiden noodklok: 'Grote vraag naar woningen zorgt voor lelijke gebouwen'

Experts luiden noodklok: 'Grote vraag naar woningen zorgt voor lelijke gebouwen'

nieuws

27 nov 2023, 11:07

We moeten niet overhaast goedkope en onaantrekkelijke bouwwerken toestaan in Nederland. Daarvoor waarschuwen experts in het AD. Ze vrezen dat er, door de enorme vraag naar nieuwe huizen, lelijke gebouwen worden gebouwd waar we later spijt van gaan krijgen.

"Het meeste dat in Nederland gebouwd wordt, is verschrikkelijk", aldus de Amerikaanse architectuurcriticus Aaron Betsky. Zijn noodkreet over de saaiheid en afnemende kwaliteit van nieuwbouwprojecten krijgt bijval van experts, die waarschuwen dat Nederland niet moet verworden tot een "dozenstad".

Vorige maand werd bekend dat de verkoop van nieuwbouwwoningen was ingestort:

Verkoop nieuwbouwhuizen haast ingestort: nog nooit zo weinig verkocht
0:51
Verkoop nieuwbouwhuizen haast ingestort: nog nooit zo weinig verkocht

Betsky spaart niets en niemand, van Vinex-wijken tot het Haagse cultuurpaleis Amare. "Gedrochten", noemt hij ze. De eens zo innovatieve Nederlandse architectuur lijkt volgens hem in een neerwaartse spiraal te zitten. Zelfs de veelgeprezen architectenbureaus, zoals OMA, lijken af en toe in de val te trappen van wat hij "Ikea-architectuur" noemt.

Onorthodoxe aanpak

Is het einde nabij voor creativiteit in de Nederlandse bouw? Niet volgens Rijksbouwmeester Francesco Veenstra, die gelooft dat de nieuwe generatie architecten de sleutel tot vernieuwing heeft. "Geen dozen, maar dromen," lijkt het devies te worden. Politici, waaronder PvdA-Kamerlid Henk Nijboer, benadrukken dat naast het aantal huizen, ook de kwaliteit van de bouw moet worden bewaakt.

Ondertussen pleit Betsky voor een onorthodoxe aanpak, zoals het hergebruiken van bestaande gebouwen en het inzetten van kunstmatige intelligentie (AI). "Wat mij fascineert, is dat AI het mogelijk maakt om én tradities en geschiedenis te gebruiken én dat op een effectieve en kosteneffectieve manier te doen. Daar gebeuren interessante experimenten mee", concludeert hij.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.