Terug

Volg Hart van Nederland

Yvonne Coldeweijer verliest en mag Rachel Hazes geen gecremeerde kroket meer noemen

Entertainment

23 jan 2023, 15:37

De rechtbank van Amsterdam heeft maandag besloten dat Yvonne Coldeweijer haar video met uitspraken over Rachel Hazes moet verwijderen en bovendien een rectificatie moet plaatsen. Ook mag de juicevlogger de term "gecremeerde kroket", waarmee zij naar Hazes verwees, niet meer gebruiken.

Hazes had de zaak aangespannen omdat zij wilde dat Coldeweijer een video rectificeert. In die video doet ze uitspraken over de rol van Hazes bij het uitlekken van een persoonlijke brief van haar zoon André Hazes aan zijn ex Sarah van Soelen. Coldeweijer beweerde dat de vermeende rol van Hazes in het uitlekken van die brief de reden is dat moeder en zoon momenteel geen contact hebben.

Volgens de rechter kan Coldeweijer de beschuldigingen niet waar maken. Deze zijn bovendien "onnodig grievend" en de vlogger heeft "geen te respecteren belang bij publicatie van haar uitlatingen".

Juicekanalen de mond snoeren

De term "gecremeerde kroket" mag door Coldeweijer ook niet meer gebruikt worden om naar Hazes te verwijzen. Deze bewoording is volgens de rechter "hoe dan ook grievend en beledigend", net als andere bewoordingen als narcistisch, manipulatief, knettergek en toxic. Ook de stelling dat het goed is voor André dat hij met zijn moeder heeft gebroken, is in de ogen van de rechtbank "kwetsend" en mag de juicevlogger niet meer gebruiken.

Op Instagram laat Coldeweijer weten dat ze gewoon doorgaat. "Wij leven voor de juice en ik zal de waarheid blijven brengen", schrijft ze. Ze vindt dat ze heeft aangetoond dat de "juice" die ze heeft gebracht aannemelijk is. "De rechter dacht daar anders over en vindt dat ik dat niet heb aangetoond. Volgens mij zag de rechter dit als een mogelijkheid om juicekanalen eens even lekker de mond te snoeren."

Coldeweijer moet een dwangsom van 1.000 euro voor ieder uur betalen dat de bewuste video nog online staat. Dit kan oplopen tot een maximum van 50.000 euro. De rectificatie moet binnen 48 uur op Instagram worden geplaatst.

Sneue familie

Rachel Hazes is "verheugd" met de winst, laat haar advocaat weten. Ze vindt dat met deze uitspraak "paal en perk wordt gesteld aan het verspreiden van kwetsbare en onware roddels" door dergelijke kanalen. "De tegenpartij gaf aan in de rechtbank 'dat je sommige dingen met een korreltje zout moet nemen omdat het een juicekanaal betreft'. Ik vind dus van niet en ik hoop dat ik een voorbeeld ben voor andere mensen."

André Hazes junior vertelde eerder bij Jinek dat hij zijn familie "een beetje sneu" vindt. "Het is echt heel pijnlijk", zei hij. "Het went nooit dat het heel pijnlijk is dat het zo gaat in onze familie. Wij kunnen maar allemaal niet normaal doen." Daarmee doelde hij op de rechtszaak die zijn zus, Roxeanne Hazes, heeft aangespannen tegen hun moeder Rachel.

Er zijn weinig details over de zaak bekend, maar het gaat om de verdeling van de erfenis van André Hazes senior.

Dit zei Hazes tegen Shownieuws over de rechtszaak:

André Hazes laat zich voor het eerst uit over Hazes-rechtszaak
0:38
André Hazes laat zich voor het eerst uit over Hazes-rechtszaak

Iedere dag bespreken we in de Hart van Nederland-podcast TV-TALK de opvallendste televisiemomenten. Maandagavond zal de uitspraak van de rechter onderwerp van gesprek zijn aan de talkshowtafels. Luister hier de laatste podcastaflevering om niks te missen:

TV-TALK is iedere ochtend te vinden in je favoriete podcastapp, zoals Spotify, Apple Podcasts of Juke. Of luister 'm direct via de speler hierboven. Abonneer om geen aflevering te missen! Wil je meepraten of iets met ons delen? Mail dan naar podcast.hart@talpanetwork.com of gebruik #TVTALK.

Bovenstaande reportage was eerder te zien bij Shownieuws.

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.