Terug

Volg Hart van Nederland

Walkmans en schoudervullingen: dit missen we het meest uit de jaren 80

Entertainment

21 mrt 2023, 08:07

Felgekleurde kleding, schoudervullingen en enorme mobiele telefoons: de jaren 80 waren een tijd waarin het dragen van een Walkman met koptelefoon het ultieme symbool was van vrijheid en zelfexpressie. Een tijd waarin een videorecorder onder je tv stond en je de laatste MTV-videoclips móest kijken.

Waar kijken we met de meeste nostalgie op terug? We onderzochten het onder een representatieve groep van 3.601 respondenten van het Hart van Nederland-panel.

Op nummer één van de lijst staat de Walkman, met maar liefst 22 procent van de stemmen. Het draagbare cassettebandje was in de jaren 80 niet weg te denken uit het straatbeeld.

Een ander elektronisch apparaat dat hoog scoort op de lijst is de videorecorder, met 13 procent van de stemmen. Hiermee konden mensen hun favoriete tv-programma's opnemen en later terugkijken, iets wat tegenwoordig vanzelfsprekend lijkt met streamingdiensten als Netflix.

80's muziek

De nostalgie voor muziek ging verder met de derde plaats voor videoclips op MTV, met 9 procent van de stemmen. MTV was in de jaren 80 voor veel mensen dé zender om nieuwe muziek te ontdekken en de videoclips die daar te zien waren, werden vaak meteen het gesprek op school.

Op de vierde plaats staat het succes van het Nederlands elftal op het Europees Kampioenschap voetbal in 1988, met 8 procent van de stemmen. Dit was de eerste grote voetbaltitel voor Nederland en met een boottocht door de Amsterdamse grachten werd het succes gevierd als een nationale triomf. Nog steeds is de winst het enige internationale voetbalkampioenschap dat Nederland heeft gewonnen.

Electronica

Opvallend was dat elektronische apparaten, zoals de Commodore 64 en de enorme mobiele telefoons, ook hoog scoorden op de lijst. De Commodore 64 was in de jaren 80 het ultieme computerapparaat en heeft veel mensen hun eerste ervaringen met computers gegeven. De grote mobiele telefoons die destijds gebruikt werden, lijken nu prehistorisch in vergelijking met de smartphones van tegenwoordig.

Tot slot werd ook populaire cultuur hoog gewaardeerd op de lijst. Films als Back to the Future en het Live AID-concert van 1985 werden beide genoemd, met respectievelijk 4 en 3 procent van de stemmen. Ook Tetris, het puzzelspelletje dat in 1984 werd uitgebracht, kreeg nog 3 procent van de stemmen.

  1. Walkman - 22%

  2. Videorecorder - 13%

  3. Videoclips op MTV - 9%

  4. Nederland Europees Kampioen voetbal - 8%

  5. Commodore 64 - 7%

  6. Felgekleurde kleding - 6%

  7. Schoudervullingen - 5%

  8. Enorme mobiele telefoons - 5%

  9. Synthesizer - 4%

  10. Back to the Future - 4%

  11. Live AID - 3%

  12. Tetris - 3%

  13. Overig - 3%

  14. Geen enkele - 7%

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.