Terug

Volg Hart van Nederland

Tegen deze landen neemt Nederland het op in de halve finale van het Eurovisie Songfestival

Entertainment

5 mrt 2024, 15:48

Terwijl onze Joost Klein alle streamrecords aan het breken is met 'Europapa', zou je bijna vergeten dat Nederland nog niet eens gekwalificeerd is voor de finale van het Eurovisie Songfestival. We moeten namelijk eerst nog de halve finale overleven. En hoewel we er goed voor lijken te staan, moeten we onze concurrentie natuurlijk niet onderschatten.

Wanneer de landen precies aan bod komen in de halve finale, is nog niet bekend. Wel is voor het overgrote deel duidelijk tegen welke songfestivalknallers we het moeten opnemen:

Albanië

Het publiek bepaalde in december dat zangeres Besa Kokëdhima dit jaar Albanië mag vertegenwoordigen op het songfestival. De Albanese schone zou eigenlijk met de ballad Zemrën N'dorë naar Malmö gaan maar onlangs is besloten dat ze het toch over een andere boeg gaat gooien: ze gaat het lied vertalen naar het Engels.

Hoe dat precies gaat klinken (en gaat heten) weten we op 11 maart, dan brengt ze het nummer uit. Tot die tijd kunnen we ons vermaken met de Albanese versie.

Oostenrijk

Met We Will Rave van Kaleen neemt Oostenrijk ons mee terug naar de jaren 90. Zoals de naam misschien al doet vermoeden, kan er tijdens de halve finale even flink geraved worden als de Oostenrijkse op het podium staat.

De zangeres is overigens niet altijd van de elektronische muziek geweest, vroeger was ze namelijk balletdanseres en wist ze meerdere wereldtitels in de wacht te slepen. Het is niet de eerste keer dat ze het podium van het Songfestival beklimt: in 2018 stond ze er namelijk als, je raadt het misschien al, danseres.

Tsjechië

Het lijkt erop dat Tsjechië dit jaar een 'Mia en Dionnetje' te pakken heeft. Het vertrouwen in het lied Pedestal van Aiko is tot een nulpunt gedaald nadat de zangeres het nummer live ten gehore bracht. Het publiek klaagt over onzuivere zang, terwijl de studioversie wél goed klinkt. Oordeel vooral zelf.

Denemarken

Het zit het Scandinavische land niet mee de afgelopen jaren. Denemarken heeft zich al 3 jaar op rij niet gekwalificeerd voor de finale van het Songfestival. Zangeres, musicalster en model Saba probeert het tij te keren met het nummer Sand.

Dat dit lied gekozen is, heeft de artiest vooral te danken aan de Deense jury. Het publiek heeft in de voorrondes namelijk niet voor haar gekozen. Het is dus even afwachten hoe het Europese publiek de inzending ontvangt.

Malta

Sarah Bonnici gaat met het nummer Loop voor Malta naar Malmö. Het lied krijgt gemengde reacties. Sommigen vinden het popnummer vele malen beter dan vorige inzendingen, anderen vinden het te veel op de Spaanse inzending van 2022 lijken. Er gaan geruchten dat het nummer momenteel wordt aangepast, maar of dat met de gelijkenissen te maken heeft, is niet bekend.

Zwitserland

Geen tranentrekkende ballad van Zwitserland dit jaar, dat is duidelijk. Artiest Nemo gaat er hard in met het nummer The Code. Opera, rap en pop: het komt allemaal voorbij in deze muzikale achtbaan. Er wordt buitengewoon enthousiast gereageerd op het lied en hij staat ook steevast in de top 5 bij de bookmakers. Zal dit een van onze grote concurrenten zijn?

België

In de meest barre songfestivaltijden kunnen we altijd op één land rekenen: België. En dat is andersom natuurlijk ook het geval. Al lijken de zuiderburen onze punten dit jaar niet per se nodig te hebben. Zanger Mustii gooit namelijk hoge ogen met het nummer Before the Party’s Over. En niet alleen de Belgische zanger is op de plaat te horen, het einde wordt door maar liefst 1000 (!) anonieme stemmen uit heel Europa gezongen.

En hoewel we onze zuiderburen natuurlijk de wereld gunnen, zitten we volgens de bookmakers wel in elkaars vaarwater.

Estland

Hiphopgroep 5miinust en folkduo Puuluup slaan dit jaar de handen ineen voor Estland. Zij brengen samen het nummer met de nogal langdradige titel: (nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi. De muziekstijl laat zich moeilijk omschrijven maar misschien komt 'stampmuziek' aardig in de buurt. Niet echt een allemansvriend, zullen we maar zeggen.

Letland

Een van de weinige échte ballads deze halve finale: Hollow van de Letse zanger Dons. Het is misschien wel de grootste popster van Letland, maar weet hij Europa ook voor zich te winnen? In zijn thuisland zijn ze in ieder geval dol op hem én het nummer.

Noorwegen

De Noorse zangeres Gåte gaat met het grootse Ulveham naar het Songfestival. Dat had trouwens wel wat voeten in de aarde, het nummer is namelijk gebaseerd op een veel ouder liedje en daar leek het in eerste instantie ook te veel op.

Een van de eisen voor een lied op het Songfestival is dat het nummer origineel moet zijn, en dat was dus niet helemaal het geval. Daarom is Ulveham uiteindelijk aangepast, en dat klinkt zo:

San Marino

Met een kleine 34.000 inwoners is de keuze niet reuze in San Marino. Wellicht dat ze daarom hebben gekozen voor de Spaanse metalgroep Megara. Met het nummer 11:11 probeert het kleine land het beter te doen dan voorgaande jaren, het beste resultaat was namelijk de 19de plaats in de finale van 2019. Maar als we de bookmakers mogen geloven, zit zelfs dat er niet in dit jaar. Ze zweven momenteel rond plek 33.

Overigens zijn nog niet alle nummers zijn bekend. Het is nog even op wachten op Armenië, Griekenland, Georgië en Israël.

De tweede halve finale, waar Nederland aan meedoet, vindt plaats op donderdag 9 mei.

Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.