Terug

Volg Hart van Nederland

'Te enge' Sesamstraat-aflevering opgedoken, kijkers herbeleven jeugdtrauma: 'Onder de dekens gedoken'

'Te enge' Sesamstraat-aflevering opgedoken, kijkers herbeleven jeugdtrauma: 'Onder de dekens gedoken'

Entertainment

20 juni 2022, 10:56

Een oude aflevering van de Amerikaanse Sesamstraat is dit weekend online opgedoken. Na klachten van ouders werd de uitzending uit 1976 nooit meer uitgezonden, maar nu worden jeugdtrauma's weer herbeleefd. "Zijn hele aura was eng."

In de gewraakte aflevering van Sesame Street brengt de 'Wicked Witch of the West' uit The Wizard of Oz een bezoekje aan de bekende straat. De tv-makers vroegen actrice Margaret Hamilton om nog één keer in haar befaamde rol te stappen, ze speelde de groene heks 37 jaar eerder in de beroemde film met Judy Garland in de hoofdrol.

De heks belandt in de episode in Sesame Street en raakt daarbij haar bezemsteel kwijt. Ze zet de bewoners vervolgens onder druk om het ding terug te geven. Zo dreigt de 'Wicked Witch' Big Bird - de gele, Amerikaanse versie van Pino - in een plumeau te veranderen als ze de bezemsteel niet terugkrijgt.

Boze ouders aan de telefoon

De aflevering was bedoeld om kinderen om te leren gaan met hun angsten, maar meteen na de eerste uitzending stond de telefoon bij de omroep roodgloeiend omdat ouders de heks veel te eng vonden voor jonge kijkers. Het bezoekje van de groene heks aan Sesame Street is daarna nooit meer uitgezonden.

Afgelopen weekend dook de uitzending na 46 jaar ineens op op YouTube. Het fragment zorgt ervoor dat ook hier weer jeugdtrama's naar boven komen bij mensen. Hart van Nederland vroeg Nederlanders daarom van welke personages uit kinderprogramma's zij zich vroeger doodschrokken.

Karbonkel en heks uit Sneeuwwitje

"Karbonkel van Ik Mik Loreland", zegt iemand resoluut. "Zijn hele aura was eng. Zijn vibe." Karbonkel heeft ongetwijfeld veel kinderen in de jaren negentig slapeloze nachten bezorgd. Het personage - die kon veranderen in een eenogige vis - was jarenlang te zien in de educatieve serie Ik Mik Loreland, waar samen op basisscholen naar werd gekeken.

Wat langer geleden hebben mensen ook jeugdtrauma's opgelopen door de plaaggeest uit Bassie en Adriaan. En ook van sommige animatiefilms lagen Nederlanders als kind vroeger wakker. "Ik ben meerdere keren onder de dekens gedoken bij Sneeuwwitje. De appel van de hekse maakte het eng. Inmiddels eet ik weer appels, dus ik heb geen trauma meer haha."

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.