Terug

Volg Hart van Nederland

Songfestivalkenner Gerben: 'Diepere laag in Europapa heeft me erg geraakt'

Entertainment

1 mrt 2024, 16:47

Europapa, het nummer waarmee Joost Klein naar het Eurovisiesongfestival gaat, loopt over van referenties. Zo zien we de typisch Hollandse windmolens, maar minstens zo Hollands zijn ook de gabberhouse en Paul Elstak. Nu is het de vraag of dit oerhollandse nummer het ook bij het Songfestival goed gaat doen.

De clip van Klein is in een dag tijd al bijna 2,5 miljoen keer bekeken. Daarmee is de video nu al de best bekeken inzending die op dit moment op het officiële kanaal van het Eurovisie Songfestival staat. Tot vrijdag was dat de video van de Oekraïense inzending met ruim 2,4 miljoen views.

De Hattemse Gerben Eilander is Eurovisiesongfestival-expert. Ieder jaar maakt hij een uitgebreide beoordeling van alle nummers. Hierdoor kan hij goed inschatten wat we kunnen verwachten van onze Nederlandse vertegenwoordiger.

De kansen in Malmö

"In 2023 behaalde Finland met het techno-feestnummer Cha Cha Cha de tweede plaats. Dit jaar zijn er veel nummers in deze stijl. Naast het nummer van Joost Klein heeft Finland ook weer iets vergelijkbaars, net als Kroatië. Zij staan nu bovenaan bij de bookmakers."

Nederland onderscheidt zich wel van de andere twee nummers. "In Europapa zit een diepere laag", vertelt de Songfestivalkenner. "Het einde van de videoclip, waarin hij tot zijn overleden vader spreekt, heeft me enorm geraakt."

Bekijk hier de videoclip van Europapa, het Eurovisienummer van Joost Klein:

Meer dan een feestnummer

Via een persbericht van AVROTROS deelt Joost de betekenis van het nummer. "Europapa gaat over een weeskind dat door heel Europa (en omstreken) reist om zichzelf te vinden en zijn verhaal te vertellen. Eerst kennen de mensen hem niet, maar hij blijft elke kans pakken om zichzelf te laten zien. Europapa is een eerbetoon aan mijn vader. Hij gaf mij een wijde visie op de wereld mee in zijn opvoeding."

Toch is voorlopig nog niet te zeggen hoe Joost Klein het gaat doen, omdat nog niet alle Songfestivalnummers zijn uitgebracht, zegt Gerben. Ook is het nummer niet helemaal Gerbens smaak.

"Ik houd meer van een mooie ballad, zoals Frankrijk dit jaar heeft", legt hij uit. "Maar ik ben ook 49 jaar oud. Het Songfestival heeft een steeds jonger publiek, en bij jongeren is Joost erg populair. Het gaat zeker een feestje worden!"

Tweede halve finale

Joost Klein staat op 9 mei in de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival in Malmö. De grote concurrenten Finland en Kroatië doen mee aan de eerste halve finale, wat voor Nederland gunstig is.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.