Terug

Volg Hart van Nederland

Sluit prinses Amalia zich aan bij 'seksistisch' studentencorps?

Sluit prinses Amalia zich aan bij 'seksistisch' studentencorps?

Entertainment

26 juli 2022, 14:32

Het is niet bekend of prinses Amalia zich aansluit bij het studentencorps in Amsterdam, wanneer zij in de hoofdstad gaat studeren. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) wil daar niet op reageren. De 18-jarige prinses liet in haar biografie weten dat ze dat graag zou willen.

Het Amsterdamsch Studenten Corps en de Amsterdamsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging (A.S.C./A.V.S.V.) kwamen daags voor de fysieke inschrijving - leden moeten zich niet alleen online aanmelden maar ook in persoon - in het nieuws wegens vrouwonvriendelijke uitspraken tijdens de lustrumviering.

De RVD wil niet reageren op de vraag of de recente gebeurtenissen invloed hebben op de keuze van Amalia. De studententijd van de troonopvolgster wordt beschouwd als een privékwestie.

Vrouwen zijn 'niks en niks meer zijn dan een hoer'

Maandag maakte Heleen Vos, voorzitter van A.S.C./A.V.S.V., bekend dat er een onderzoek wordt ingesteld naar het corps. Honderden leden voelen zich onveilig na speeches tijdens het lustrum. Daarbij zou naar vrouwen zijn verwezen als "sperma-emmers" en zij zouden "niks en niks meer zijn dan een hoer". Mannen zouden "de nekken van vrouwen breken, om hun lul erin te steken". Een bestuurslid van de vereniging zou, naast het doen van eveneens vrouwonvriendelijke uitspraken, de beoogde cultuurverandering bij het corps een façade hebben genoemd en de verenigingsleden zien als verheven boven de samenleving.

Amalia wil 'sowieso' bij het corps

In het boek van Claudia de Breij over Amalia vertelde de prinses dat ze sowieso bij het corps zou willen. "Met een jaarclub, alles erop en eraan." Aangezien de prinses in september begint aan haar studie politics, psychology, law and economics (PPLE) aan de Universiteit van Amsterdam, zou A.S.C./A.V.S.V. de vereniging zijn waarbij Amalia zich dan zou aansluiten.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.