Terug

Volg Hart van Nederland

Pietje Bell blijft te zien op oudejaarsdag, leeftijdsclassificatie naar 9 jaar

Entertainment

28 dec 2022, 10:04

De film Pietje Bell wordt op oudejaarsdag gewoon uitgezonden op televisie. Dat laat omroep KRO-NCRV woensdagochtend weten. Vorige week ontstond ophef rond de kinderfilm omdat de leeftijdsclassificatie na twintig jaar ineens van 'alle leeftijden' naar '12 jaar en ouder' werd aangepast, omdat er een klacht was binnengekomen bij Nicam, de organisatie achter Kijkwijzer.

Nicam zegt dat ze naar aanleiding van juist die aanpassing opnieuw klachten heeft ontvangen. "De classificatie van de film Pietje Bell is door de streamingdienst in navolging van klachten aangepast naar 9 jaar", is nu het resultaat. "Met de classificatie van 9 jaar kan de film ook overdag uitgezonden worden door KRO-NCRV op NPO Zapp op oudjaarsdag."

De omroep reageert verheugd op het nieuws: "We zijn blij met deze aanpassing en we wensen kinderen en ouders komende zaterdagochtend veel kijkplezier." De film staat zaterdagochtend om 11.10 uur gepland op NPO Zapp.

Producent blij

Pietje Bell, met in de hoofdrollen onder anderen Angela Groothuizen en Katja Herbers, trok in de bioscopen bijna een miljoen bezoekers, waaronder veel kinderen. Producent van de film Dave Schram stelde eerder al "het van de zotte te vinden" dat zijn familiefilm "opeens op één lijn wordt gezet met gewelddadige actiefilms als James Bond of Spider-Man." Deze titels zijn voor 12 jaar en ouder.

Op de meest recente wijziging reageert Schram tegen Hart van Nederland deels positief. "Ik ben ontzettend blij dat de kinderen de film nu gewoon weer kunnen kijken." Minder te spreken is hij over de gang van zaken van de afgelopen dagen. "Ik heb het vermoeden dat er procedurele fouten zijn gemaakt bij het Nicam." Hij heeft daarover een brief gestuurd naar alle betrokken partijen.

Grof

Andere producties die recentelijk hun leeftijdsadvies aangepast zagen worden zijn onder meer de film Spongebob Squarepants (2004) dat van 'Alle leeftijden' naar '6 jaar en ouder' ging. Ook de animatieserie South Park kreeg een nieuwe classificatie bij het twintigste seizoen, waarbij het naar '12 jaar en ouder' ging, met een waarschuwing voor grof taalgebruik.

Verschillende andere seizoenen van South Park, zoals uit de beginjaren waarin een karakter elke aflevering op gruwelijke wijze wordt vermoord, krijgen een advies van 6 jaar en ouder.

Aan de talkshowtafels praat men uiteraard over het nieuws rond Pietje Bell. In de podcast TV-TALK bespreken we de belangrijkste fragmenten van de televisieavond:

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.