Terug

Volg Hart van Nederland

Maker Pietje Bell vindt verandering naar 12+ 'van de zotte' en overweegt juridische stappen

Entertainment

24 dec 2022, 10:10

Producent Dave Schram, die in 2002 de Nederlandse film Pietje Bell maakte, onderzoekt of hij juridische stappen kan ondernemen tegen de Kijkwijzer. Hij heeft zijn advocaat gevraagd te kijken wat de mogelijkheden zijn. Schram doet dit nadat de Kijkwijzer na één klacht de leeftijdskeuring van de film aanpaste van 'alle leeftijden' naar 12 jaar en ouder.

Pietje Bell, met in de hoofdrollen onder anderen Angela Groothuizen en Katja Herbers, trok in de bioscopen bijna een miljoen bezoekers, waaronder veel kinderen. Schram stelde eerde al "het van de zotte te vinden" dat zijn familiefilm "opeens op één lijn wordt gezet met gewelddadige actiefilms als James Bond of Spider-Man." Ook deze titels zijn voor 12 jaar en ouder.

"Maar alle makers - cast én crew - ontvangen ook nog steeds vergoedingen op basis van het aantal keren dat de film bekeken wordt. Al die mensen lijden nu financiële schade omdat de Kijkwijzer één vage klacht heeft ontvangen." Schram vindt het ook "totaal absurd" dat de Kijkwijzer geen contact met hem gezocht heeft voordat de keuring werd aangepast.

Klacht

Volgens de Kijkwijzer voldeed de oorspronkelijke classificatie, die de film geschikt achtte voor publiek van alle leeftijden, niet meer aan de huidige richtlijnen. "Naar aanleiding van een klacht heeft het bureau van de Kijkwijzer de onlineaanbieder gevraagd om de film opnieuw te classificeren op basis van de huidige richtlijnen", aldus de Kijkwijzer. "Dit heeft de onlineaanbieder gedaan waardoor de classificatie van de film is aangepast naar 12 jaar vanwege geweld."

De Kijkwijzer was vrijdagavond niet bereikbaar om de klacht of het besluit toe te lichten. Eerder noemde Schram de Kijkwijzer al "een volstrekt gedateerd systeem dat gemakkelijk te manipuleren is". Het gebeurt vaker dat een keuring van een film of programma op basis van één of twee klachten wordt aangepast.

ANP

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.