Terug

Volg Hart van Nederland

Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema maakt kans op Oscar voor Oppenheimer

Entertainment

23 jan 2024, 17:17

De nominaties voor de Amerikaanse Academy Awards zijn dinsdag bekendgemaakt. Tussen grote namen als acteur Ryan Gosling en regisseur Martin Scorsese staat ook Hoyte van Hoytema. De Nederlander is een van de vijf genomineerden in de categorie beste camerawerk.

Van Hoytema was cameraman voor de Hollywoodfilm Oppenheimer, een film van regisseur Christopher Nolan. Het verhaal gaat over natuurkundige Robert Oppenheimer, die deels verantwoordelijk was voor het uitvinden van de atoombom.

Grote rollen in de film zijn weggelegd voor acteurs Cillian Murphy en Robert Downey Jr. Ook zij zijn genomineerd voor de wereldberoemde prijs, in de categorie beste acteur. Regisseur Nolan heeft ook een nominatie in de wacht gesleept. In totaal heeft de film maar liefst dertien nominaties.

Eerder genomineerd

Het is niet de eerste keer dat de Nederlandse cameraman Van Hoytema is genomineerd voor een Oscar. Ook voor de film Dunkirk uit 2011 werd hij genomineerd voor beste camerawerk. Die heeft hij toen niet gewonnen.

Als Van Hoytema de prijs dit jaar wél in ontvangst mag nemen, zou hij de eerste Nederlander sinds 2001 zijn die dit presteert. Door de geschiedenis heen werd negen keer een Academy Award gewonnen door een Nederlandse filmmaker.

Ceremonie

De ceremonie vindt plaats op dinsdagavond 10 maart in Los Angeles. Vanwege het tijdverschil moet de Nederlandse filmliefhebber wachten tot 00:00 uur. Op de officiële website lees je hoe je de ceremonie kunt volgen.

Mensen die gebruik maken van Ziggo of Canal Plus kunnen net als voorgaande jaren live kijken via het digitale kanaal Filmbox.

Ook je mening geven?

Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!

Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.