Terug

Volg Hart van Nederland

Onderzoek wijst uit: Nederland is hét kaasland van de wereld

Entertainment

4 mrt 2024, 15:05

Als Nederland staan we onder andere bekend om onze molens en tulpen, maar zeker ook om onze kaas. En kennelijk zijn we ook niet vies van een (paar) blokjes kaas. Uit onderzoek van Mintel, een onafhankelijk marktanalysebedrijf, blijkt zelfs dat 'wij' het kaasland van de wereld zijn.

Het onderzoek naar het meest kaasrijke land ter wereld is gebaseerd op een aantal criteria. Zo is er gekeken naar hoeveel inwoners een land heeft, hoeveel soorten kaas er uit het land komen, hoeveel er geïmporteerd en geëxporteerd en hoe vaak er naar het woord 'kaas' gezocht. Als je dit bij elkaar optelt komt Nederland met een score van 76,8 uit 100 als best uit de bus. in het 'kaasklassement'.

Frankrijk, de nummer 2, volgt op gepaste afstand gevolgd door België. De top tien wordt achtereenvolgens gecompleteerd door de Verenigde Staten, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Zweden, Denemarken en Finland.

Kaas als Google-zoekopdracht

Met 38 kaassoorten die hun oorsprong in Nederland vinden, waaronder de wereldberoemde Edammer- en Goudse Kaas, is het geen verrassing dat ons land het 'grootste' kaasland van de wereld is. Maar met een relatief kleine bevolking van 17 miljoen is het indrukwekkend dat ons kleine landje veel grotere landen achter zich heeft gelaten. De gemiddelde Nederlander importeert meer dan 14 dollar aan kaas per persoon per jaar, waardoor we de grootste kaaskopers van alle landen zijn.

Nederland heeft zijn reputatie gevestigd door van alle landen ter wereld de meeste Google-zoekopdrachten naar 'kaas' in de moedertaal per hoofd van de bevolking te hebben. We zoeken niet alleen naar kaas, maar kopen ook veel. In Nederland wordt gemiddeld 3,1 kg kaas per persoon per jaar geïmporteerd, waarmee we het meest kaasrijke land ter wereld zijn.

Import in aantal euro's en aantal kilo's

Op het gebied van geld uitgeven aan import van kaas staat ons land op plek vier, we geven hier zo'n 259 miljoen dollar uit aan de import van het zuivelproduct. Koploper in dit lijstje is Frankrijk, met een grote voorsprong op nummers twee en drie Duitsland en Mexico. Frankrijk geeft ongeveer 374 miljoen dollar uit aan de import van kaas.

Met de import van zo'n 56 miljoen kilo aan kaas per jaar, is Mexico koploper op dit gebied. Nederland komt daar snel achteraan met zo'n 55 miljoen kilo per jaar. Frankrijk maakt de top drie compleet met ongeveer 52 miljoen kilo geïmporteerde kaas per jaar.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.