Terug

Volg Hart van Nederland

Kijkwijzer overspoeld met klachten over nieuwe leeftijdsgrens Pietje Bell

Entertainment

24 dec 2022, 15:41

Kijkwijzer heeft zaterdag een "behoorlijk aantal klachten" ontvangen naar aanleiding van berichten over de nieuwe leeftijdskeuring van de familiefilm Pietje Bell. Dat heeft directeur Tiffany van Stormbroek van NICAM, de organisatie waar Kijkwijzer onder valt, zaterdag gemeld.

De leeftijdskeuring werd aangepast na meerdere klachten over het geweld tegen kinderen dat in de film te zien is, meldt Van Stormbroek. "De keuring in 2002 was alle leeftijden. Maar de samenleving en de kennis over wat beelden voor invloed op kinderen hebben verandert", legt ze uit.

Nachtmerries

De leeftijdskeuring wordt uitgevoerd door rechthebbenden van films, die op basis van een checklist bepalen voor welke leeftijd een film of serie geschikt is. "Distributeurs kijken ook regelmatig opnieuw naar de classificatie van oude films en series", aldus Van Stormbroek.

Kijkwijzer meldde eerst dat over de film één klacht binnenkwam, maar zegt nu dus dat het er meer waren. Volgens die klachten hadden jonge kinderen nachtmerries gekregen van de scènes waarin geweld tegen kinderen te zien is.

Dezelfde keuring als actiefilms

De klagers die zich zaterdag meldden, stellen vooral dat het raar is dat de familiefilm nu alleen goedgekeurd is voor kijkers van 12 jaar en ouder. Dit is dezelfde keuring die recente actiefilms als No Time To Die en Spider-Man kregen.

Van Stormbroek kan niet zeggen welke aanbieder van Pietje Bell naar aanleiding van de binnengekomen klachten heeft besloten tot het aanpassen van de leeftijdskeuring. Pietje Bell is bij meerdere diensten te zien, zoals Netflix, Disney+ en de NPO. De oorspronkelijke distributeur, die de film in 2002 de oude keuring gaf, bestaat niet meer. De NICAM-baas kan niet zeggen hoe lang het zal duren voordat de nieuwe klachten behandeld zijn.

Juridische stappen

De NPO zendt Pietje Bell op zaterdagochtend 31 december uit. Een NPO-woordvoerder liet eerder zaterdag weten dat wordt onderzocht of dit zonder aanpassingen in de film nog wel mag nu de keuring flink verhoogd is.

Producent Dave Schram is boos over de aanpassing van de leeftijdskeuring en onderzoekt of er juridische stappen tegen Kijkwijzer kunnen worden ondernomen.

ANP

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.