Terug

Volg Hart van Nederland

Kijkwijzer past leeftijdsclassificering komediefilm Fijn Weekend aan na klacht over seks

Entertainment

20 feb 2023, 14:02

De leeftijdsclassificatie van de komedie Fijn Weekend is aangepast. De Kijkwijzer had een klacht ontvangen omdat er seks in de film zit en alcohol en sigaretten worden genuttigd. Daarom is de leeftijdkeuring verhoogd van 12 naar 14 jaar, meldt Kijkwijzer. De film heeft inmiddels icoontjes gekregen voor seks, roken, alcoholgebruik, drugs en grof taalgebruik.

De klager stelde dat in de film beelden zitten "in de categorie seks die schadelijk kunnen zijn voor kinderen onder de 14 jaar". Het gaat om scenes waarin "seksuele handelingen te zien zijn, op nadrukkelijke wijze in beeld gebracht". Daarom is de leeftijdskeuring twee jaar verhoogd.

Fijn Weekend, die nu in de bioscopen draait, gaat over een vriendenkring die naar Frankrijk afreist om een overleden vriend te eren. Als de weduwe onverwachts haar nieuwe liefde meeneemt, groeit het weekend uit tot een rollercoaster aan emoties waarin de onderlinge verhoudingen op scherp komen te staan. De hoofdrollen worden gespeeld door Jon Karthaus, Carolien Spoor, Kay Greidanus en Sarah Chronis.

Kijkwijzer scherp houden

Het NICAM, de organisatie achter de Kijkwijzer, kan niet laat weten hoeveel klachten er zijn binnengekomen over de film. "Iedereen die het oneens is met een classificatie kan een klacht indienen. Je moet daarvoor goed aangeven waar en wanneer je een mogelijke fout hebt ontdekt. Een steekhoudende klacht wordt kan leiden tot een aanpassing van de leeftijdsclassificatie of het uitzendtijdstip. Maar niet elke klacht wordt in behandeling genomen en leidt tot aanpassing", aldus een woordvoerder van het NICAM.

Er wordt volgens de organisatie ook geen onderscheid gemaakt of er één klacht of een honderd klachten worden ingediend. "Als de klachtencommissie beoordeelt dat een classificatie niet juist is, dan moet die gecorrigeerd worden ook al heeft er maar één iemand geklaagd. Omgekeerd zal een juiste classificatie niet worden veranderd als er honderden klachten zijn. Afhankelijkheid van het aantal klachten zou Kijkwijzer daarom subjectief en dus onbetrouwbaar maken."

Pietje Bell

De Kijkwijzer was in december het middelpunt van een kleine rel toen de leeftijdsclassificatie van de familiefilm Pietje Bell naar 12 jaar werd verhoogd. Volgens een klager zou de film schokkend zijn vanwege een scene waarin Pietje Bell een tik van zijn vader krijgt.

Nadat er klachten binnenkwamen over de nieuwe keuring, werd de leeftijdsclassificatie weer veranderd, nu naar 9 jaar. Tegen deze uitspraak ging Pietje Bell-producent Dave Schram weer in beroep. Hij vindt dat de classificatie terug moet naar alle leeftijden. De uitspraak in dit beroep is nog niet gedaan.

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.