Terug

Volg Hart van Nederland

Kijkers stomverbaasd over bijbaantjes Meilandjes in de bijstand: 'Bijverdienen is korten op je uitkering'

Entertainment

5 apr 2022, 10:20

De nieuwste aflevering van Chateau Bijstand, waarin de familie Meiland een maand lang probeert te leven van een uitkering, heeft weer flink wat stof doen opwaaien op social media. "Dit kan helemaal niet!", reageren kijkers verbaasd op de uitzending.

Iedere aflevering krijgen Martien, Erica en Maxime een opdracht die ze moeten uitvoeren. Deze week is dat het organiseren van een buurtborrel. Een onmogelijke opgave, zo leek het, want de familie stond al in de min. Maar de Meilandjes zouden de Meilandjes niet zijn als ze ook hier geen creatieve oplossing voor zouden bedenken.

De familie besluit daarom een bezoek te brengen aan de lokale slijterij, waar ze een deal met de eigenaar weten te sluiten: Maxime komt een ochtend in de winkel werken in ruil voor een paar flessen wijn. Later weet ze ook nog een bijbaantje voor Erica in de wacht weet te slepen bij een lokaal eettentje.

'Meilandjes snappen bijstand niet'

Creatief opgelost zou je misschien zeggen, maar daar denken kijkers van het tv-programma heel anders over. Zij noemen het nemen van een bijbaan om wat bij te verdienen voor iemand die in de bijstand zit "niet realistisch". Mensen die écht in de bijstand zitten worden namelijk gekort op hun uitkering als ze naast hun uitkering geld bijverdienen.

"De bijstand is een laag inkomen en je mag NIETS bijverdienen. Verdient je wel wat bij, dan wordt het ingehouden op je bijstanduitkering. Dus dat rare met die bijbaantjes van #Maxime kan helemaal niet!!", schrijft iemand op Twitter. En een ander: "Meilandjes snappen het concept bijstand niet. Bijverdienen is korten op je uitkering."

(Tekst gaat verder onder tweet)

Erica Meiland reageert op kritiek

Erica Meiland, die op social media actief reageert op de kritiek, wijst kijkers erop dat bijstandsgerechtigen het geld alleen niet mogen houden als ze jonger dan 27 jaar zijn. "Vanaf de leeftijd van 27 mag je 25 procent houden", stelt ze. Volgens de realityster wordt in de volgende aflevering van Chateau Bijstand duidelijk hoe dat precies werkt.

(Tekst gaat verder onder tweet)

Over bijverdienen in de bijstand is al jaren veel te doen. Tegenstanders van de zogenoede kostendelersnorm vinden de regels nu soms te streng aanpakken. De Tweede Kamer nam een jaar geleden daarom een voorstel aan waarmee mensen in de bijstand jaarlijks tot 1.200 euro aan giften mogen ontvangen zonder gekort te worden op hun uitkering.

Bekijk hierboven de hele aflevering van Chateau Bijstand

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.