Terug

Volg Hart van Nederland

'Jan Krol had nooit verwacht als Bartje het icoon van Drenthe te worden'

'Jan Krol had nooit verwacht als Bartje het icoon van Drenthe te worden'

Entertainment

16 jan 2023, 21:23

Acteur Jan Krol, die bekend is van zijn rol in de televisieserie Bartje, is maandag overleden. Journalist Tom Meijers maakte vorig jaar een documentaire voor RTV Drenthe over de serie en Krol. "Jan had nooit verwacht het icoon van Drenthe te worden, maar hij heeft echt impact gehad", vertelt Meijers aan Hart van Nederland.

Krol speelde op 9-jarige leeftijd de hoofdrol in de NCRV-serie die draaide om Bartje Bartels en zijn familie, een figuur uit boeken van de Drentse schrijver Anne de Vries. Eind 2022 was het precies vijftig jaar geleden dat de serie op televisie verscheen, de reden voor Meijers om een documentaire te maken.

Reünie

De vader van Meijers' beste vriend op de basisschool, Hans Jalving, speelde Arie, de broer van Bartje, in de serie. "Ik kwam in 2021 erachter dat de serie 50 jaar zou bestaan in 2022 en zei tegen RTV Drenthe dat ik daar iets mee wilde doen. De eindredacteur zei toen: maak maar een documentaire. Ik stuurde een bericht naar Hans met het voorstel een reünie te organiseren en wat bleek: die werd al gepland."

De reünie werd het onderwerp van de documentaire, naast interviews met de hoofdrolspelers. "Jan was top, die vond het prachtig. Hij vertelde tijdens de opnames dat hij tijdens zijn puberteit wel Bartje-moe was even. Hij wilde er niets meer van weten."

Maar later trok dat bij. "Later zag hij het als een cadeau, en hij was blij dat hij dat cadeau had gekregen." De documentaire werd op 30 december vorig jaar uitgezonden. "Later hoorde ik dat hij het een mooie documentaire vond geworden, dat vond ik fijn om te horen", zegt Meijers.

Een uitspraak die in de serie door Krol wordt gedaan, heeft veel bekendheid gekregen: "Ik bid nie veur bruune boon'n!" Bekijk die scene hieronder:

Dat Krol een icoon was, had hij al vroeg door. "Jan vertelde me dat hij vroeger heel even dacht dat hij een speciaal kereltje was. Maar hij had een broer en ouders die hem al gauw duidelijk maakten dat hij met dat soort ongein niet thuis hoefde te komen. Hij heeft er nooit mee te koop gelopen."

In de afleveringen werden alle rollen gespeeld door Drenten die in eigen streektaal de dialogen voerden. "Iedereen ging in die tijd voor de televisie zitten omdat Bartje op televisie kwam. Het was ontzettend populair. Er waren toen ook maar 2 of 3 televisiezenders."

Voor Meijers is het een rare dag. Hij werd maandagochtend gebeld met het slechte nieuws en moest dit overbrengen aan Ina Dekker, die grote zus Lammechien in de serie speelde. "Als je zo'n documentaire maakt, raak je betrokken. Dus dit raakt je. Het is een vreemde dag", sluit Meijers af.

De hele documentaire is hier te zien:

Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.