Terug

Volg Hart van Nederland

Drents icoon en Bartje-acteur Jan Krol (60) overleden

Drents icoon en Bartje-acteur Jan Krol (60) overleden

Entertainment

16 jan 2023, 17:48

Acteur Jan Krol, bekend van zijn rol in de televisieserie Bartje, is overleden. Dat maakt RTV Drenthe maandag bekend. Krol, geboren in het Drentse Drouwen, overleed zondag na een kort ziekbed in een hospice. Hij is 60 jaar geworden.

Krol speelde op 9-jarige leeftijd de hoofdrol in de NCRV-serie die draaide om Bartje Bartels en zijn familie, een figuur uit boeken van de Drentse schrijver Anne de Vries. In de afleveringen werden alle rollen gespeeld door Drenten die in eigen streektaal de dialogen voerden. De eerste aflevering, van in totaal zeven afleveringen, werd uitgezonden op 26 december 1972.

Bruune boon'n!

Een uitspraak die in de serie door Krol wordt gedaan, heeft veel bekendheid gekregen: "Ik bid nie veur bruune boon'n!" In de scene is te zien hoe de jongen de tekst over de tafel schreeuwt nadat zijn moeder een pan met bruine bonen heeft geserveerd. Zijn vader tilt hem daarna op, een scene die gefilmd is vanuit het perspectief van Bartje.

Bekijk de scene hieronder. De tekst gaat verder onder de video:

RTV Drenthe zond eind 2022 een documentaire uit over Bartje. Het was toen precies vijftig jaar geleden dat de serie op televisie verscheen. Krol werkte zelf mee aan de documentaire en vertelde daarin dat het spelen van de rol van Bartje hem veel blijdschap heeft gebracht.

Bekijk de RTV Drenthe-documentaire hieronder:

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.