Terug

Volg Hart van Nederland

Grote namen verloren: deze bekende Nederlanders zijn overleden in 2023

Entertainment

31 dec 2023, 07:00

Nederland verloor in 2023 meerdere grote namen. Denk aan acteur Reiky de Valk (23), fotograaf Erwin Olaf (64) en oud-presentatrice van Hart van Nederland Cilly Dartell (66).

Een overzicht van de bekende Nederlanders die in 2023 overleden.

Sietse Bosgra

Sietse Bosgra overleed op 8 januari op 87-jarige leeftijd. Bosgra was anti-apartheidsactivist en een van de oprichters van het Angola Comité, dat later werd omgedoopt tot Komitee Zuidelijk Afrika. Deze organisatie zamelde veel geld in voor het Afrikaans Nationaal Congres (ANC), de lange tijd verboden anti-apartheidsbeweging van Nelson Mandela.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Lieuwe Westra

Oud-wielrenner Lieuwe Westra overleed op 14 januari op 40-jarige leeftijd. Hij had als bijnaam Het Beest, omdat hij zo hard kon fietsen. Westra stopte in 2017 met wielrennen en onthulde later in een boek dat hij cortisonen had gebruikt om harder te fietsen.

Lieuwe Westra (1982 - 2023)

Lieuwe Westra (1982 - 2023)

Heddy Lester

Heddy Lester overleed op 29 januari op 72-jarige leeftijd. De zangeres deed in 1977 voor Nederland mee aan het Eurovisie Songfestival met het lied De Mallemole. Ze eindigde als twaalfde.

Jos Heymans

Jos Heymans overleed op 72-jarige leeftijd op 2 maart. Hij was parlementair verslaggever en werkte ruim twintig jaar op de Haagse redactie van RTL Nieuws.

Harry de Winter

Harry de Winter overleed op 7 maart op 73-jarige leeftijd. Hij was programmamaker en presentator. Hij was verantwoordelijk voor goed bekeken spelletjes als Lingo en Boggle en series als Oud Geld en Pleidooi.

Beatrijs Ritsema

Beatrijs Ritsema overleed op 69-jarige leeftijd op 16 maart. Ze was columnist en etiquettedeskundige. Ze behandelde in haar rubriek in dagblad Trouw op humoristische wijze twintig jaar lang vragen van lezers over sociale omgang.

Adri Duivesteijn

PVDA'er Adri Duivesteijn overleed op 17 maart op 72-jarige leeftijd. Hij was als wethouder verantwoordelijk voor de bouw van het Haagse gemeentehuis.

Wim de Bie

Wim de Bie overleed op 27 maart op 83-jarige leeftijd. Hij was cabaretier en schrijver en vormde samen met Kees van Kooten het duo Van Kooten en De Bie dat satirisch theater maakte en bij de VPRO op tv te zien was als onder meer het Simplisties Verbond en Keek op de Week.

In memoriam Wim de Bie
1:51
In memoriam Wim de Bie

Thijs Slegers

Thijs Slegers (1976 - 2023)

Thijs Slegers (1976 - 2023)

Thijs Slegers overleed op 27 maart op 46-jarige leeftijd. Hij was perschef van PSV. Vlak voor zijn dood deed hij een oproep om bloed- en stamceldonor te worden. Bloedbank Sanquin en Stichting Matchis kregen hierdoor duizenden nieuwe donoren.

Huub Oosterhuis

Huub Oosterhuis overleed op 9 april op 89-jarige leeftijd. Hij was theoloog en dichter en in de jaren zestig voorganger in de Amsterdamse Studentenekklesia, die een alternatief wilde bieden voor de Latijnse mis. Hij had warme banden met het koningshuis.

Paul van Vliet

Cabaretier Paul van Vliet overleed op 25 april op 87-jarige leeftijd. Hij richtte in 1964 Cabaret PePijn op, waar onder anderen Youp van 't Hek, Herman Finkers en Theo Maassen in hun beginjaren optraden.

Paul van Vliet (1935 - 2023)

Paul van Vliet (1935 - 2023)

Leen Pfommer

Schaatscoach Leen Pfrommer overleed op 10 mei op 87-jarige leeftijd. Hij had bekende schaatsers als Ard Schenk, Kees Verkerk, Jan Bols, Hans van Helden, Piet Kleine en Marianne Timmer onder zijn hoede.

Lien Vos-van Gortel

Lien Vos-van Gortel overleed op 10 juni op 91-jarige leeftijd. Ze was de eerste vrouwelijke burgemeester van Utrecht (1981 tot 1992) en stond aan de wieg van de wijk Leidsche Rijn.

Jellie Brouwer

Presentatrice Jellie Brouwer overleed op 59-jarige leeftijd op 18 juni. Ze was ruim twintig jaar een van de vaste presentatoren van het NTR-programma Kunststof op NPO Radio 1.

Willem Nijholt

Willem Nijholt overleed op 23 juni op 88-jarige leeftijd. Hij was acteur, zanger en danser en speelde vanaf de jaren zestig in tientallen musicals, films en theaterstukken. Op televisie was hij te zien in bijvoorbeeld de kinderseries Oebele en Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen mijnheer? en in series als De Stille Kracht en Willem van Oranje.

Willem Nijholt (1934 - 2023)

Willem Nijholt (1934 - 2023)

Jan Stekelenburg

Presentator Jan Stekelenburg overleed op 29 juni op 81-jarige leeftijd. Hij presenteerde Studio Sport en gaf in 1996 commentaar bij de wedstrijd waarbij de Nederlandse volleybalmannen olympisch kampioen werden.

Ruud Bos

Componist Ruud Bos overleed op 30 juni op 87-jarige leeftijd. Hij schreef muziek voor Toon Hermans, Wim Sonneveld en Willeke Alberti, voor kinderseries als De Fabeltjeskrant, Bassie & Adriaan, Dagboek van een Herdershond en Kinderen voor Kinderen. Zijn muziek is ook te horen in een aantal Efteling-attracties.

Theo Pahlplatz

Voetballer Theo Pahlplatz overleed op 76-jarige leeftijd op 2 juli. Hij speelde en verloor in 1975 met FC Twente de finale van de UEFA-cup tegen Borussia Mönchengladbach. Pahlplatz kwam dertien keer uit voor het Nederlands elftal.

Marga Minco

Schrijfster Marga Minco overleed op 10 juli op 103-jarige leeftijd. Ze kreeg in 2019 de P.C. Hooftprijs voor haar gehele oeuvre. Haar bekendste boek is Het bittere kruid (1957) waarin ze beschrijft hoe ze tijdens de Tweede Wereldoorlog ontsnapte aan deportatie.

Tineke Beishuizen

Tineke Beishuizen overleed op 19 augustus op 84-jarige leeftijd. Ze was een van de iconen van weekblad Libelle, waar ze sinds 1973 aan was verbonden. Ook schreef ze thrillers, scenario's en songteksten, onder anderen voor Rob de Nijs en Marco Bakker.

Jan Jongbloed

Voetballer Jan Jongbloed overleed op 82-jarige leeftijd op 30 augustus. Hij is bekend als oud-doelman van het Nederlands elftal. Hij heeft ook bij andere voetbalclubs gekeept.

Clairy Polak

Clairy Polak overleed op 67-jarige leeftijd op 31 augustus. Ze was journalist en presentatrice en werkte onder meer voor radioprogramma's als De Klassieken en Met het Oog op Morgen. Ze ontving verschillende onderscheidingen, zoals de Sonja Barend Award in 2010 en de Ere-Zilveren Reissmicrofoon in 2014.

Clairy Polak (1956 - 2023)

Clairy Polak (1956 - 2023)

Erwin Olaf

Fotograaf Erwin Olaf overleed op 64-jarige leeftijd op 20 september. Olaf ontwierp in 2013 de nieuwe Nederlandse euromunten met koning Willem-Alexander en was vier jaar later verantwoordelijk voor de officiële portretten van het koninklijke gezin.

Reiky de Valk

Acteur Reiky de Valk overleed op 24 september op 23-jarige leeftijd. De Valk was bekend van series als Dertigers, Oogappels, Hockeyvaders en Modern Love Amsterdam. Ook speelde hij de hoofdrol in de videoclip van De Diepte, het nummer waarmee S10 Nederland in 2022 op het Eurovisie Songfestival vertegenwoordigde.

Reiky de Valk (2000 - 2023)

Reiky de Valk (2000 - 2023)

Tjerk Westerterp

CDA'er Tjerk Westerterp overleed op 7 oktober op 92-jarige leeftijd. Westerterp is oud-minister van Verkeer en Waterstaat en was onder andere verantwoordelijk voor het verplichten van het dragen van bromfietshelmen en autogordels. Ook is hij de bedenker van de AEX-index, de belangrijkste graadmeter van de beurs van Amsterdam.

Karel van de Graaf

Karel van de Graaf overleed op 14 november op 72-jarige leeftijd. Hij was bekend als presentator van AVRO. Hij presenteerde onder andere Televizier, twee seizoenen van Wie is de Mol? en radioprogramma Met het Oog op Morgen. Hij kreeg in 1981 de Zilveren Reissmicrofoon voor zijn radiowerk.

Ellen Jens

Ellen Jens overleed op 83-jarige leeftijd op 17 november. Ze was TV-regisseur en producent, vooral bekend van haar werk voor de VPRO, waar ze veel samenwerkte met haar man Wim T. Schippers. Jens maakte onder meer programma's als De Fred Haché Show, Jiskefet en Hier is... Adriaan van Dis.

Ruud Geels

Voetballer Ruud Geels overleed op 18 november op 75-jarige leeftijd. Hij speelde onder andere bij Feyenoord, Ajax en PSV. Hij werd vijf keer topscorer van de Eredivisie en won met Feyenoord de Europa Cup 1. Geels kwam twintig keer uit voor het Nederlands elftal en scoorde elf keer.

Ruud Geels (1948 - 2023)

Ruud Geels (1948 - 2023)

Wim van der Leegte

Ondernemer Wim van der Leegte overleed op 19 november op 76-jarige leeftijd. Hij was oud-topman van industrieconcern VDL Groep.

Harald Hasselbach

Harald Hasselbach overleed op 23 november 56-jarige leeftijd. Hij was Nederlandse American football-speler en was in 1998 zelfs de eerste Nederlander in de Super Bowl.

Burny Bos

Burny Bos overleed op 1 december op 79-jarige leeftijd. Hij was filmproducent, schrijver en acteur en van 1984 tot 1989 hoofd van de jeugdafdeling van de VPRO. Onder zijn leiding werden iconische programma's gelanceerd zoals Villa Achterwerk, Rembo & Rembo en Theo en Thea.

Cilly Dartell

Oud-presentatrice van Hart van Nederland Cilly Dartell overleed op 6 december op 66-jarige leeftijd. Voordat ze op televisie kwam, stond ze in het theater. Eerst bij diverse cabaretgroepen en theatergezelschappen, later maakte ze de overstap naar musicals.

Cilly Dartell overleed op 66 jarige leeftijd. Hart van Nederland-presentatrice Marlayne Sahupala bracht in de uitzending van 6 december een eerbetoon aan haar oud-collega:

Marlayne Sahupala brengt eerbetoon aan oud-collega Cilly Dartell
2:16
Marlayne Sahupala brengt eerbetoon aan oud-collega Cilly Dartell

Paul Litjens

Oud-hockeyinternational Paul Litjens overleed op 13 december op 76-jarige leeftijd. Hij speelde tussen 1970 en 1982 in totaal 177 keer voor het Nederlands elftal en is met 268 doelpunten nog altijd topscorer van Oranje.

Mathieu Segers

Mathieu Segers overleed op 47-jarige leeftijd op 16 december. Hij was hoogleraar aan de Universiteit Maastricht en schreef boeken over de Europese geschiedenis. Hij was een graag geziene gast in praatprogramma's.

Linda van Dyck

Actrice Linda van Dyck overleed op 75-jarige leeftijd op 17 december. Ze was onder meer bekend dankzij rollen in Twee vorstinnen en een vorst (1981), Ciske de Rat (1983) en Daens (1992).

Linda van Dyck (1948 - 2023)

Linda van Dyck (1948 - 2023)

Harrie Smeets

Harrie Smeets overleed op 20 december op 63-jarige leeftijd. Hij was oud-bisschop van Roermond. Hiervoor was hij onder andere deken van Venray.

Hubert van Hoof

Op de laatste dag van het jaar is Hubert van Hoof overleden. De radio-dj en muziekjournalist overleed op 72-jarige leeftijd. Van Hoof kreeg in het voorjaar te horen dat hij ongeneeslijk ziek was.

Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.