Terug

Volg Hart van Nederland

Geschokte reacties op uitkomsten onderzoek wangedrag NPO: 'Pijnlijk'

Entertainment

1 feb 2024, 18:00

Demissionair staatssecretaris Fleur Gräper (Cultuur en Media) is geschrokken van de "aard, omvang en intensiteit" van het grensoverschrijdend gedrag bij de NPO. Ze vindt het "echt van moed getuigen dat die melders zich gemeld hebben, zodat we ook inderdaad dat beeld hebben."

Als eerste zijn nu de werkgevers aan zet "om ervoor te zorgen dat ze een veilige werkplek voor iedereen in de wereld zullen hebben." Dat zei Gräper in reactie op het donderdag gepresenteerde onderzoek van de Commissie-Van Rijn over grensoverschrijdend gedrag bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO).

Ook andere politici reageren geschokt op de uitkomsten van het onderzoek. "Als zoveel medewerkers hiermee te maken hebben, kun je niet meer spreken van incidenten, maar wel van een structureel probleem binnen de werkcultuur", zegt Mikal Tseggai van GroenLinks-PvdA. Claire Martens van de VVD spreekt op X van een "heftig rapport" met harde conclusies. "Ik blijf nauwlettend in de gaten houden hoe de NPO en haar omroepen serieus werk maken van een ingrijpende cultuurverandering."

'Pijnlijk'

De NOS laat in een reactie op het onderzoek weten de vormen van grensoverschrijdend gedrag bij de omroep te herkennen én te erkennen. "Dezelfde problematiek hebben we gezien in onze eigen inventarisatie bij NOS Sport (van begin 2023) en het daaropvolgende externe onafhankelijke cultuuronderzoek dat we bij de hele NOS hebben laten doen. Die lieten zien dat ons werk te doen staat op het gebied van omgangsvormen en leiderschap. De uitkomsten van de commissie Van Rijn onderstrepen dat."

De directie noemt het "pijnlijk" dat het niet voldoende is gelukt een "veilige en sociale werkgever" te zijn. "We moeten hierover intern verder in gesprek."

Van Nieuwkerk zegt opnieuw sorry

Presentator Matthijs van Nieuwkerk heeft na de presentatie van het onderzoek nogmaals zijn excuses aangeboden voor zijn "aandeel in de werkcultuur achter de schermen" bij De Wereld Draait Door. Hij zegt zich te realiseren dat hij als presentator "een voorbeeldfunctie" heeft. "Het is goed dat mensen in alle openheid hun verhaal hebben kunnen doen. Ik hoop dat ze zich gehoord en gesteund hebben gevoeld in dit proces."

"Het belangrijkste is dat we mede dankzij dit rapport onze weg vinden naar een betere tv-wereld. Ik heb al eerder mijn spijt betuigd over mijn aandeel in de werkcultuur achter de schermen bij DWDD. Dat herhaal ik hier. Ik realiseer me meer dan ooit dat ik als presentator een belangrijke voorbeeldfunctie heb. Ik kijk ernaar uit om onderdeel te zijn van programma's waar we gezamenlijk met veel plezier aan werken", aldus de presentator.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.