Terug

Volg Hart van Nederland

Wat is het geheim van een goede carnavalshit?

Entertainment

12 feb 2023, 09:37

Volgend weekend barst het carnaval weer los in de zuidelijke provincies van ons land. Carnaval is geen feest zonder confetti, kleurrijke outfits, meters bier en een échte carnavalskraker. Welk lied wordt dit jaar luidkeels meegezongen in de kroegen en tijdens optochten? De Zware Jongens gooien met hun nummer ‘Gecremeerde kroket’ in ieder geval hoge ogen om een ware hit te pakken.

Van 19 tot en met 21 februari wordt carnaval gevierd in Brabant, Limburg en een gedeelte van Gelderland. Jan Biggel scoorde vorig jaar met zijn hit ‘Ons moeder zeej nog’ een regelrechte carnavalskraker. Sindsdien is hij een waar fenomeen.

Vette snack

Maar waar moet een echte carnavalshit aan voldoen? De mannen van de Zware Jongens hebben wel een idee. "Dubbelzinnig en herhaling, dat zijn de kernwoorden", vertelt Arie Kuipers, een van de zangers, aan Hart van Nederland. En in dat geluid herkennen carnavalsvierders zich volkomen. Al moet het niet te ingewikkeld worden. "Als je moet gaan nadenken met alcohol op, dan gaat het niet goed", stelt een voorbijganger.

Ook zingen over een actueel thema schijnt een van de geheime ingrediënten te zijn van een hit. Daarom speelde het duo van de Zware Jongens in op de veelbesproken rechtszaak tussen twee bekende mediapersonen. Of gaat het nummer nou toch over een vette snack? Waar het lied 'Gecremeerde kroket', dat geschreven is op de melodie van het kerstnummer 'Feliz Navidad', nou wekelijk over gaat laten de mannen in het midden. "Je hebt een melodietje nodig, een stukje tekst dat iedereen mee kan lallen. Dat is vaak al de helft van het succes."

Ladders zat

Maar dubbelzinnigheid wordt niet door iedereen gewaardeerd. Het nummer 'Ladders zat' werd in de ban gedaan, omdat de makers van de originele melodie geen associatie willen met alcohol. Zware Jongens-Arie vindt het onzin: "Laten we gewoon normaal blijven doen. Een man is een man; een vrouw is een vrouw. We moeten gewoon met z’n allen plezier maken en kappen met al dat gelul. Het is feest!"

Iedere dag maakt Hart van Nederland de podcast TV-TALK, waarin de opvallendste en meest spraakmakende televisiefragmenten voorbijkomen:

TV-TALK is iedere ochtend te vinden in je favoriete podcastapp, zoals Spotify, Apple Podcasts of Juke. Of luister 'm direct via de speler hierboven. Abonneer om geen aflevering te missen! Wil je meepraten of iets met ons delen? Mail dan naar podcast.hart@talpanetwork.com of gebruik #TVTALK.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.