Terug

Volg Hart van Nederland

Felle kritiek op 'goed doel' Winston Gerschtanowitz: 'Slinkse manier om je zakken te vullen'

Entertainment

15 apr 2022, 09:45

Winston Gerschtanowitz heeft voor het eerst publiekelijk gereageerd op een verhaal van zakenblad Quote, dat suggereert dat de presentator rijk zou kunnen worden door te investeren in een goed doel. Gerschtanowitz benadrukt in een lange post op Instagram dat hij er niets aan zal verdienen en dat de insinuaties "totaal misplaatst zijn en pijn" doen.

"Voor mij persoonlijk geldt dat ik vanaf het begin heb aangegeven dat ik hier niets aan zal verdienen", zo schrijft Gerschtanowitz. "Ik geloof in deze duurzame manier van ondernemen en dat we hiermee juist echt meer kunnen bereiken. De suggestie die nu wordt gewekt dat dit puur vanuit financieel gewin wordt gedaan is dan ook totaal misplaatst en doet pijn."

Gerschtanowitz investeerde met vijf anderen in het platform EarthToday. Via de organisatie, die vorig jaar april werd gelanceerd, kunnen mensen voor een klein bedrag een vierkante meter natuur adopteren. Het overgrote deel van de opbrengst gaat naar natuurorganisaties maar volgens Quote zit er ook "een zeer lucratief businessmodel" achter EarthToday. De investeerders zouden bij succes miljoenen kunnen verdienen.

'Slinkse manier om je zakken te vullen'

Wilfred Genee zei donderdagavond in Vandaag Inside gesproken te hebben met Gerschtanowitz over het initiatief. "Toen zei ik ook letterlijk tegen hem: 'Het is toch geen Sywertje hoop ik, he?' Hij zei: 'Nee nee, het is allemaal voor het goede doel en er zit geen verdienmodel aan.' Dat blijkt nu wel het geval te zijn", zegt Genee.

"Ik begrijp niet dat die mensen zo geobsedeerd zijn door geld dat ze dit soort constructies bedenken en dat ook nog gaan zitten verdedigen", begint Johan Derksen. "Dit is ook een soort grensoverschrijdend gedrag dat hij laat zien, vind ik. Fatsoensnormen overschrijden en op een slinkse manier je zakken vullen." Derksen gaat verder: "Dat soort mensen moeten geen familieshows presenteren met een brede professionele glimlach, want er staat gewoon een pseudo oplichter ze toe te spreken."

Transparant

Volgens Gerschtanowitz is EarthToday vanaf de eerste dag transparant geweest en is de storm van kritiek op sociale media hem "totaal overvallen". "De suggestie die gewekt wordt door bepaalde mensen dat ik dit doe om over de rug van een goed doel geld te verdienen is onwaar."

"Wat ik heb geleerd van de afgelopen 24 uur en van het artikel in Quote is dat we dus ondanks dat alles helder uitgelegd staat op earthtoday.com en in de FAQ de ondernemerskant nog duidelijker pro-actief moeten belichten. Mijn verzoek is om niet klakkeloos aan te nemen wat geschreven wordt."

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.