Terug

Volg Hart van Nederland

Emotionele staatssecretaris breekt aan talkshowtafel om Bijlmerramp: 'Raakt me nog steeds'

Emotionele staatssecretaris breekt aan talkshowtafel om Bijlmerramp: 'Raakt me nog steeds'

Entertainment

30 sep 2022, 13:59

Al is het alweer 30 jaar geleden dat de Bijlmerramp heeft plaatsgevonden en nog altijd roept de gebeurtenis enorm veel emoties op. Ook bij staatssecretaris Eric van der Burg (asiel), afkomstig uit de hoofdstad en destijds stadsdeelwethouder. Bij het televisieprogramma Op1 krijgt hij donderdagavond tranen in zijn ogen als hij het erover heeft.

Als de politicus de uiterst bekende maar ook schokkende beelden weer voorbij ziet komen op de schermen in de studio, dan worden zijn ogen vochtig. "Het is een belangrijk punt in mijn leven geweest", zegt hij met trillende stem. Presentator Sven Kockelmann ziet Van der Burg worstelen. "Het raakt u nog steeds?" constateert hij. Van der Burg, nog steeds emotioneel: "Ja, ja... ik kan er moeilijk naar kijken."

43 doden

Hij weet zich vervolgens te herstellen en vertelt dat hij op het moment van de ramp televisie zat te kijken, een voetbalwedstrijd. "Mijn moeder belde. En die zei: 'Opa heeft zojuist een vliegtuig zien neerstorten.' Toen heb ik mijn kleren aangetrokken, ben ik in de auto gestapt en naar het stadskantoor gereden." Van der Burg zegt nog altijd ieder jaar naar de herdenking van de ramp te gaan.

De Bijlmerramp zorgde er op 4 oktober 1992 voor dat 43 personen het leven lieten, ook waren er 26 gewonden. Een vrachtvliegtuig van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al boorde zich in de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg in de Amsterdamse wijk. Het mag een klein wonder genoemd worden dat er niet meer slachtoffers waren. Veel mensen waren niet thuis en in het toestel zelf zaten, omdat het een vrachtvliegtuig betrof, maar een handjevol personen.

Op1 en andere televisieprogramma's worden dagelijks besproken in de Hart van Nederland-podcast TV-TALK. Luister hieronder de meest recente aflevering(en):

TV-TALK is iedere ochtend te vinden in je favoriete podcastapp, zoals Spotify, Apple Podcasts of Juke. Of luister 'm direct via de speler hierboven. Abonneer om geen aflevering te missen! Wil je meepraten of iets met ons delen? Mail dan naar podcast.hart@talpanetwork.com of gebruik #TVTALK.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.