Terug

Volg Hart van Nederland

Derksen en Akyol botsen over klimaatprotest op A12: 'Eerst de actuele problemen oplossen!'

Entertainment

31 jan 2023, 11:54

Johan Derksen heeft totaal geen begrip voor de klimaatactivisten die de A12 bij Den Haag hebben versperd. Het onderwerp leidt tot een verhitte discussie met zijn tafelgenoten bij Vandaag Inside.

In de uitzending van maandagavond komt het klimaatprotest op de snelweg ter sprake. "Daar heb ik me ook kapot aan geërgerd", begint Derksen op karakteristieke wijze. "Zij verschuilen zich achter de term 'idealisten'. Het zijn gewoon oproeikraaiers, geitenwollensokkengekkies. Ze hebben zorgen over de toekomst van hun kinderen. Ik maak me vooral zorgen over wat er vandaag met de kinderen gebeurt."

De oud-voetballer benadrukt: "Ik wil eerst de problemen die nu spelen oplossen, en daarna kijken wat er dan voor de deur staat. Niet alles laten liggen en achter die bloemenkinderen aanlopen."

"Dit gaat over 17 miljard subsidie aan de fossiele industrie en zij vinden dat niet meer kunnen in deze tijd", werpt tafelgast Özcan Akyol tegen. "Het is toch een actueel probleem? De gletsjers zijn aan het instorten. We zien het gebeuren."

Zwarte Piet en de boeren

Presentator Wilfred Genee maakt een vergelijking met de snelwegblokkades in Friesland. Destijds was Derksen wel voorstander van het platleggen van het verkeer, om zo protesten tegen Zwarte Piet te dwarsbomen. "Dat vind ik iets anders. Toen was op het platteland Zwarte Piet nog zó normaal", blikt Derksen terug naar 2017. "Er kwam een bus met Zwarte Pieten-gekkies, die in Dokkum even de boel wilden verstieren."

"En toen een paar boeren asbest op de weg gingen gooien?", noemt Akyol nog een groep snelwegdemonstranten. "Dat was niet goed. Maar daar heeft de politie van geleerd", bezweert Derksen. "Ik wil een pluim uitdelen aan de politie. Die hebben zich zo beheerst gedragen. Ze hadden ook een waterkanon kunnen gebruiken."

Derksen denkt ook niet dat boeren voortaan nog acties mogen voeren op de snelweg. "Als ze nu komen, worden ze ook een halt toegeroepen. Protesteren is toegestaan in Nederland. Maar wel in overleg met de overheid."

Onzichtbaar protest

Akyol verwijst naar het veelbesproken NRC-interview met politiechef Willem Woelders van vorig jaar. "Als een politiechef zegt: ik heb sympathie voor de boeren, dus ik begrijp hun acties wel. En als je dan helemaal geen sympathie hebt voor mensen die protesteren voor het behoud van de aarde. Dat is niet handig, dat moet je niet doen als politie."

Ook heeft de schrijver wel begrip voor de gekozen locatie. "Er wordt gezegd: waarom ga je niet naar het Malieveld met je protest? Maar dan ziet niemand jou. Volgens mij zijn er nu ook tien protesten op het Malieveld. Dus de klimaatactivisten zeggen: we moeten dit wel doen, want nu heeft iedereen het over ons. Wij ook."

TV-TALK is iedere ochtend te vinden in je favoriete podcastapp, zoals Spotify, Apple Podcasts of Juke. Of luister 'm direct via de speler hierboven. Abonneer om geen aflevering te missen! Wil je meepraten of iets met ons delen? Mail dan naar podcast.hart@talpanetwork.com of gebruik #TVTALK.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.