Terug

Volg Hart van Nederland

Bassie en Adriaan-fan Erik door het dolle heen door documentaire over jeugdhelden

Entertainment

23 nov 2023, 22:58

Bassie en Adriaan zijn al 50 jaar iconen op het gebied van jeugdtelevisie. Jong en oud, iedereen kent het olijke duo. Voor de echte liefhebbers komt er 23 november een documentaire uit over de geliefde clown en acrobaat. De grootste fans kunnen niet wachten.

Een van hen is Erik Moorlag, die zijn mooie Bassie en Adriaan-verzameling het liefst met de hele wereld deelt. "Ik heb vitrinekasten en boekenkasten vol staan met spullen. Ik heb zelfs een kleine versie van de auto met caravan", zegt de trotse verzamelaar.

Ontmoeting

De superfan uit het Groningse Stadskanaal zegt dat het als kind al liefde op het eerste gezicht was met het iconische tweetal. Ondertussen heeft hij zijn idolen al meerdere keren ontmoet.

"Ik ben toen ze nog optraden naar een paar shows geweest", vertelt Erik. "Ook ben ik naar meerdere meet & greets geweest. Bassie heb ik één keer mogen ontmoeten, maar Adriaan heb ik wel vier keer gezien!"

Zanger Mart Hoogkamer is ook een groot fan van Bassie en Adriaan. Hij reisde begin dit jaar af naar Spanje om een nieuw nummer op te nemen met zijn grote helden:

Mart Hoogkamer gaat naar Spanje voor nieuwe versie Bassie en Adriaan-klassieker
1:17
Mart Hoogkamer gaat naar Spanje voor nieuwe versie Bassie en Adriaan-klassieker

Nostalgie

Dat een serie die al meer dan 20 jaar niet meer op de buis is nog zoveel fans heeft is uniek, zegt Simone Driessen, assistant-professor Media & Populaire Cultuur aan Erasmus Universiteit Rotterdam.

"Mensen die van Bassie en Adriaan houden, vinden het belangrijk om een stukje jeugdsentiment te behouden van iets waar zij vroeger blij van werden", zegt de deskundige.

Geen internet

Volgens Driessen zijn fans met een collectie aan hebbedingetjes enigszins aan het uitsterven door de komst van het internet en hoe snel er nu toegang is tot het materiaal.

"Waarschijnlijk begon het bij veel verzamelaars ook met het kopen van videobanden. Vroeger was het niet zo dat je alles zomaar online kon vinden. Dan is de stap naar andere unieke items niet zo groot."

Eigen t-shirt

Superfan Erik kan in ieder geval niet wachten om de film te zien in de bioscoop. Hij heeft alles tot in de puntjes voorbereid, tot aan de zelfgemaakte outfit die hij wil dragen.

"Naar de bioscoop draag ik een zelfgemaakt T-shirt. Op de voorkant staat een foto van mij met Bassie en Adriaan, met daar omheen allemaal plaatjes van hun gezichten. En ook mijn naam staat erop. Het is een echte eyecatcher!"

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.