Lifestyle & Entertainment

Zo voorkom je dat je rood komt te staan

Een derde van de Nederlanders staat weleens rood, blijkt uit onderzoek van Wat vindt Nederland. En dat terwijl de rente over een negatief banksaldo flink kan oplopen. Hoe zorg je ervoor dat het niet zover komt?

Lees ook: Nederlander staat vaak niet meer dan paar tientjes in het rood

Het kan natuurlijk een keer voorkomen dat je saldo onder de nul euro komt. Maar als je vaak of zelfs altijd rood staat, kan je dat bakken met geld kosten. De rente die banken rekenen, is soms wel 14 procent. Reden genoeg dus om boven de nul te blijven, maar hoe?

Houd overzicht

Rood staan heeft maar één oorzaak: je geeft meer geld uit dan dat er binnen komt. Om je banksaldo weer groen te krijgen, moet je dus op een rij hebben hoe hoog je inkomsten zijn en hoe hoog je uitgaven zijn. Het is daarom handig om dit iedere maand bij te houden in een overzicht.

Een makkelijke manier hiervoor is het oude vertrouwde huishoudboekje. Dat betekent bonnetjes bewaren en aan het eind van de dag alle uitgaven opschrijven in een schrift. Digitaal kan natuurlijk ook, veel banken bieden online kasboekjes aan. Vaak kun je de kosten dan ook per categorie indelen.

Verminder je uitgaven

Als je eenmaal een beter overzicht hebt van je inkomsten en uitgaven, kun je beginnen met het verlagen van je kosten. Kijk bijvoorbeeld kritisch naar je abonnementen: belandt die krant ongelezen in de papierbak en ga je stiekem eigenlijk nooit naar de sportschool? Dan valt er nog veel geld te besparen. En vergeet ook je verzekeringen niet.

Maar uiteindelijk blijft de beste manier om niet rood te staan, ervoor zorgen dat je niet rood kúnt staan. Bij veel banken is het mogelijk om je saldolimiet op nul euro te zetten. Als je dit nog niet hebt gedaan, kun je dat vaak aanvragen via internetbankieren of een e-mail versturen naar je bank.

Melding rood staan

Wil je toch nog steeds af en toe rood kunnen staan? Dan kun je ook een notificatie instellen, zodat je een melding krijgt wanneer je banksaldo onder nul euro komt. Op die manier ben je bewuster van het feit dat je geld uitgeeft dat je eigenlijk niet hebt.