Nederlander staat vaak niet meer dan paar tientjes in het rood

Ruim een derde van de Nederlanders staat weleens in de min. Rood staan is voor 64 procent uit den boze. Dat blijk uit onderzoek van Wat vindt Nederland, waar ruim 3300 mensen aan meededen.

Lees ook: Met deze tips sta je nooit meer rood

Als mensen dan rood staan, gaat het vaak om kleine bedragen. Ruim 40 procent van de mensen zegt maximaal enkele tientallen euro’s in de min te staan. Ook duurt dit bij 62 procent van de ondervraagden niet meer dan een paar dagen.

Rente rood staan

De rente op rood staan is per bank verschillend, maar kan oplopen tot maximaal 14 procent. Veel panelleden vinden dat te veel. Volgens 29 procent van hen mag deze flink omlaag. Een bijna even groot percentage (27 procent) vindt dat de rente omlaag moet, maar dat deze hoog genoeg moet blijven, zodat mensen gemotiveerd blijven om hun schulden af te lossen.

Volgens 11 procent van de ondervraagden mag de rente zelfs helemaal verdwijnen.

Wat vindt Nederland is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 27.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.