Lifestyle & Entertainment

Draaiorgels draaien overuren door optredens voor eenzame ouderen

Waar draaiorgels voor de coronacrisis vooral te horen waren in drukke winkelstraten, vind je deze nu juist bij verzorgingshuizen. De aanvraag voor orgelmuziek groeit met de dag en orgeldraaiers moeten soms zelfs nee verkopen.

 Al 25 jaar maakt Hiddo van Os draaiorgelmuziek. Waar winkeliers eerst opmerkingen hadden op het volume, is het nu juist hoe harder hoe beter om alle vijf de verdiepingen te kunnen bereiken. “Sinds vorige week donderdag word ik platgebeld. Ik wordt vooral gevraagd voor ouderenhuizen, want deze kwetsbare groep kan niet tot nauwelijks naar buiten”, vertelt Hiddo.

Vier optredens per dag

Ook de agenda van orgeldraaier Joop Budding is volgepland. “Het is heel bizar, ik zit de komende twee weken helemaal volgeboekt. Ik ben de hele dag aan het spelen. Soms ga ik wel naar vier verpleeghuizen op een dag. De mensen worden er echt blij van.”

Lees ook: Hartverwarmend: spandoek en bloemen voor oma Trien (92)

Volgens Jos de Lang, manager van verzorgingshuis Vaartland, is het te begrijpen dat steeds meer zorginstellingen kiezen voor draaiorgelmuziek. “Het is een buitenoptreden, waardoor de bewoners vanuit hun balkonnetje mee kunnen genieten van de muziek. In tijden zoals deze hebben de mensen extra veel positiviteit nodig .”

Niet alleen de bewoners brengt het blijdschap. “Ik zie op andere plekken ook soms zangers staan. Je kan niet echt uitgebreid en goed contact maken, maar ze staan heel uitbundig te zwaaien en te bedanken. Voorbijkomende fietsers en wandelaars vinden het ook prachtig”, vertelt Hiddo.

90ste verjaardag

Ondanks de volle agenda, wordt er zeker een momentje vrij gemaakt voor Janny. Vandaag wordt zij 90 jaar en zetten haar kinderen haar in het zonnetje. “Het is voor mijn moeder en de andere bewoners zo stilletjes in deze tijd. Het is zo belangrijk om hen op deze manier blij te maken”, vertelt dochter Joke.